top of page

Yoga behoefenen als je ziek bent?


Het begint meestal met een snotneus en een lichte kriebel in de keel. En 24 uur later lig je in foetushouding in bed, omringd door bergen verfrommelde tissues. Ziek zijn is op zijn zachtst gezegd lastig, vooral als je je alleen maar beter wilt voelen en je dagelijkse routine weer wilt oppakken.Hoewel lichaamsbeweging je immuunsysteem kan stimuleren en je herstelproces kan versnellen, is het niet altijd de beste optie bij bepaalde ziektes. Het is bewezen dat yoga wonderen kan doen voor je gezondheid en welzijn, maar is het altijd aan te raden om yoga te beoefenen als je ziek bent?


De "Nek Check"


Bepalen of yoga - of welke vorm van lichaamsbeweging dan ook - aan te raden is als je ziek bent, is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig hebben medische deskundigen een vuistregel ontwikkeld voor dit dilemma: de "nek check". Dit is een manier van zelfcontrole die wordt gebruikt om jouw ziektesymptomen te beoordelen. Aan de hand daarvan kan je bepalen of je fit genoeg bent om yoga te doen of niet.


Als al jouw symptomen zich boven de nek bevinden (bv. loopneus, keelpijn, niezen, verstopte neus), betekent dit dat je lichte oefeningen mag doen. Als de symptomen echter onder de nek optreden (maagpijn, misselijk, hoesten, lichaamspijn, moeilijk ademhalen), is dit een aanwijzing dat je je niet lichamelijk moet inspannen en in plaats daarvan moet blijven rusten en genezen.


Het is ook zeer onverstandig om te sporten als je koorts, rillingen en/of pijn hebt. Over het algemeen staat de nek check lichaamsbeweging toe voor mensen die aan een lichte tot matige verkoudheid lijden. Naast het gebruik van de nek check moet je altijd naar jouw lichaam luisteren en doen wat jou het beste lijkt voor jouw herstel.


Het is nooit een goed idee om jou overmatig in te spannen als je een ziekte hebt, want dat kan jouw toestand verergeren. Als je je goed genoeg voelt om yoga te doen, zorg er dan voor dat je de meer intensieve, cardio-gerichte oefeningen overslaat en je richt op de zachtere, meer herstellende aspecten van yoga. Het mooie van yoga is dat je altijd een houding kunt aanpassen als dat nodig is!Hoe kan yoga helpen bij het genezingsproces?


Yoga zit boordevol voordelen, zelfs voor gezonde mensen! Sommige van deze voordelen kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen die zich niet lekker in hun vel voelen, zoals :


  • Versterkt het immuunsysteem: het beoefenen van yoga leidt tot een afname van stresshormonen, die correleert met de staat van iemands immuunsysteem. Minder stresshormonen en meer lichamelijke activiteit betekent een sterker immuunsysteem.

  • Helpt de sinussen te openen en congestie op te ruimen (yogische ademhalingstechnieken zijn hier geweldig voor!)

  • Bevordert de bloedsomloop: beheert en bevordert de circulatie van witte bloedcellen, die essentieel zijn voor herstel bij het bestrijden van een ziekte.

  • Pijnvermindering en -beheersing: yoga kan wonderen doen voor alle lichaamspijnen die je misschien ervaart tijdens een verkoudheid of griep.Yogahoudingen om te doen als je je slecht voeltOndersteunde Kindhouding


De kindhouding, ook bekend als Balasana, is een knielende houding die als zeer stressverlagend wordt beschouwd en die een zeer aangename stretch geeft, vooral wanneer je je ziek voelt. Als je deze houding regelmatig doet, kan dat helpen om je te verlossen van verstopping, wat kan gebeuren bij een zware verkoudheid. Het is ook een heel rustgevende houding die altijd en overal kan worden gedaan.

Dit is een ondersteunde versie van de kindhouding, waardoor ze nog aangenamer voelt.


Hoe te doen


Kniel op de grond met de tenen tegen elkaar en de knieën iets uit elkaar. Leg een kussen voor je op de mat. Adem uit en laat je torso op het kussen zakken. Zorg dat je buik, je borst en je hoofd goed ondersteund worden. Laat je handen naast je benen of langs het kussen op de grond rusten. Adem rustig en diep in en uit.
Staande vooroverbuiging


Uttanasana (of staande vooroverbuiging) is een inversie strekoefening die je hele lichaam opfrist en verkwikt, de bloeddoorstroming verbetert, de sinussen beschermt en de symptomen van hoest en verstopping op een gemakkelijke manier verlicht.


Hoe te doen:


- In staande positie, zet je voeten op heup-afstand van elkaar.


- Buig lichtjes jouw knieën en scharnier vanuit je bekken met een rechte rug naar beneden. Doe het zachtjes.


- Neem je ellebogen vast en laat je armen ontspannen hangen. Indien je heel stijf bent in je rug of benen, buigen dan iets dieper door je knieën en steun je ellebogen op je bovenbenen.
Zittende Twist


Deze asana is een ontgiftende yogastretch. Beoefening ervan kan helpen om je interne organen te verjongen, gifstoffen en slijm op te ruimen die vastzitten rond de borstkas of de longen, en je spijsvertering te verbeteren.


Hoe te doen:


- Ga zitten met je benen voor je gestrekt. Buig je rechter knie en plaats je rechter voet aan de binnenkant van je linker knie.


- Breng je linker arm rond je rechter knie. Plaats je rechter hand achter je op de mat.


- Adem in, strek je ruggengraat en duw je kruin naar het plafond.


- Adem langzaam uit terwijl je je romp en je hoofd naar rechts draait.


- Herhaal aan de andere kant.

Wanneer je ziek bent, ga je uiteraard niet naar de yogales, maar je kunt wel thuis (zelfs in je pyama, in of naast je bed) in alle comfort yoga beoefenen.

Ik begeleid je daarbij graag met mijn online yogalessen, gaande van korte tot lange lessen, van zacht tot pittig...


Probeer het 2 weken uit voor slechts €1 !!
en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
1.090 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page