top of page

Helpt yoga bij fibromyalgie?

Bijgewerkt op: 24 nov. 2020


Yoga kan een 'medicijn' zijn voor fibromyalgie, blijkt uit verschillende onderzoeken die voordelen laten zien voor pijn en vermoeidheid.


Maar zoals elk medicijn moet het type en de dosering juist zijn. Yoga is er in veel stijlen, van heel zacht en meditatief tot zeer atletisch.


In dit artikel ga ik graag in op de voordelen van Yoga voor fibromyalgie en welk type yoga je best kunt doen om op een verantwoorde manier een goed resultaat te behalen.


Wat is fibromyalgie?


Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, komt voor bij 2 op de 100 mensen, vooral vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Voor iedere patiënt kan deze aandoening een andere uitwerking hebben, maar vaak krijgt men te maken met pijn in bindweefsel en spieren.


Het bindweefsel van mensen met fibromyalgie wordt stijf en gespannen. Dit zorgt voor ophoping van afvalstoffen en pijn in de omringende spieren.


De hoeveelheid Cortisol is bij mensen met fibromyalgie lager dan gemiddeld. Dit resulteert in chronische pijn, stress, slapeloosheid en vermoeidheid.


Mensen met fibromyalgie komen meestal niet in het stadium van de diepe slaap, ook wel de Delta slaap genoemd. Hierdoor worden vermoeidheidsklachten ervaren en verzwakt het zelfherstellend vermogen. Naast de uitputtende werking, dus ook een groot nadeel bij het spierherstel.


Stress is één van de grootste fibromyalgie prikkels. Stress en nervositeit zorgen er voor dat de pijn van fibromyalgie verergert.


Meer informatie over fibromyalgie en de diverse oorzaken kun je vinden via deze link.Voordelen van yoga voor fibromyalgie


Bij yoga worden fysieke houdingen (asana's) over het algemeen beoefend in combinatie met ademhalingstechnieken (pranayama) en meditatie.


De combinatie van zacht strekken en diep ademhalen vermindert stress en verlicht de spanning in de spieren en de omliggende fascia.


Yoga staat erom bekend ontspannend en stressverlagend te werken. Uit onderzoek is gebleken dat Yoga voor fibromyalgie patiënten erg positief kan werken.


  • Een studie toonde aan dat acht weken Hatha-yoga de symptomen met ongeveer 30% verbeterden.

  • Een grote studie van Hatha yoga meldde een significante vermindering van de fibromyalgiepijn.

  • Vrouwen die deelnamen aan een Yoga of Awareness-programma van 8 weken - zachte houdingen, meditatie en ademhalingsoefeningen - vertoonden significante verbeteringen in pijn, vermoeidheid en stemming.


"Take care of your body, it's the only place you have to live." Jim Rohn

Welk type yoga is best bij fibromyalgie?


Als ik over yoga spreek, stellen mensen zich vaak het soort yoga voor waarbij je jezelf in acrobatische houdingen wringt. Maar dat is absoluut niet wat ik aanbeveel voor fibromyalgie patiënten.


Zorg ervoor dat je lessen met Core, Power, Flow of Hot in de naam vermijdt, aangezien deze de neiging hebben om actiever en intenser te zijn. Zoek in plaats daarvan naar lessen die zacht, langzaam of herstellend zijn.


Over het algemeen zijn de best getolereerde vormen van yoga voor fibromyalgie de zachtere en langzamere stijlen, zoals Hatha, Yin en Restoratieve yoga.


Hatha yoga is een zachte yoga die rek- en ademhalingsoefeningen omvat, maar geen herhaling van reeksen van houdingen zoals in Flow- of Vinyasa-yoga.


Yin yoga is misschien nog meer geschikt voor het verlichten van fibromyalgie, omdat het buitengewoon zacht is en voornamelijk ondersteunende rekoefeningen omvat.

Yin yoga versoepelt en ontspant het bindweefsel doordat het wordt opgerekt en dat een houding langer wordt vasthouden. Dit oprekken stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in het bindweefsel. Hyaluronzuur zorgt er op haar beurt weer voor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt, het bindweefsel soepeler wordt en pijnklachten verminderen of zelfs verdwijnen.


Restoratieve Yoga is een ideale manier om rust en ontspanning te vinden. Hierbij ondersteun je diverse houdingen met hulpmiddelen en houd je de houdingen voor lange tijd aan, nog langer dan bij yin yoga. Het is één van de meest ontspannen yogavormen.

In deze blog lees je meer over deze vorm van yoga.You are enough. You have enough. You do enough.

Als je nog nooit yoga hebt geprobeerd bij fibromyalgie, raad ik je ten zeerste aan om Yin yoga te proberen.


In eerste instantie zoek je in een houding jouw grens op en dan blijf je daar voor een tijdje in stilte. Voor mensen met fibromyalgie raad ik aan om net voor jouw grens te blijven. Dus wanneer je voelt dat je je limiet bereikt hebt in een bepaalde houding, kom dan een klein beetje terug. Net zover dat je nog een lichte stretch voelt, maar niet zover dat je tot je uiterste stretch gaat.


Zorg ervoor dat je tijdens een yogales - persoonlijk of met een video - naar je lichaam luistert en houdingen of rekoefeningen overslaat die niet goed aanvoelen voor je lichaam.Wat is jouw ervaring met yoga bij fibromyalgie? Laat het mij even weten in de commentaar hieronder!
184 weergaven1 opmerking

1 opmerking


Wendy Vermant
Wendy Vermant
11 jun. 2022

Goed resultaat met yin yoga bij fybro. in het begin werden pijnklachten erger maar na de vijfde sessie soepeler, zeer relaxed, ik tracht ja de sessies niets te druk te doen zodat ee een lange nawerking is. Kan ik iedereen aanraden bij ernstige pijn en vermoeidheidsklachten

Like
bottom of page