top of page

Yin yoga voor zonnevlecht chakra (Manipura)


De zonnevlecht is de thuisbasis van het derde chakra of manipura. Hier ligt ons persoonlijke krachtcentrum, onze bron van energie en bekwaamheid. Uit dit chakra putten we veel van ons zelfvertrouwen en gevoel van persoonlijke bekwaamheid. Als de energie vrij door dit chakra stroomt, neigen we naar optimisme en een gezonde mate van ambitie. Fysiek is onze eetlust in balans en onze spijsvertering optimaal.


Omgekeerd remt een geblokkeerde derde chakra ons gevoel van eigenwaarde en zelfzekerheid. Vaak weerspiegelen onze eetgewoonten dit; een laag gevoel van eigenwaarde kan ons naar voedingssurrogaten leiden en op zijn beurt ons gevoel van zelfbeschikking en wil verder uithollen. Op dezelfde manier kan een overactieve manipura chakra, die zich manifesteert als machtswellust en overambitie, samengaan met intens diëten en zelfontbering - een niet ongebruikelijke methode om controle over jezelf uit te oefenen.


De energieën die we uit dit chakra halen zijn onder andere vitaliteit, moed, wilskracht, focus, positieve transformatie en ego. Van nature zijn deze kwaliteiten fundamenteel tegengesteld aan yin-beoefening, maar het derde chakra kan subtieler gemanipuleerd worden door lange twists en ademwerk.


Probeer deze yin-houdingen uit, gedurende 3 minuten per houding.Half butterfly

Strek je rechterbeen zijwaarts. Breng je linkervoet naar de binnenkant van je rechterdij. Kom hier in een zijwaartse buiging en breng je rechterelleboog naar je knie of op een kussen. Laat je hoofd op je handpalm rusten of laat het ontspannen zijwaarts hangen. Breng je linkerhand op je linkerknie. Ontspan je kaken, nek en schouders. Blijk hier ongeveer 3 minuten en wissel van kant.Side Seal

Ga op je rechter zij liggen en strek beide benen naar links uit. Steun op je rechter elleboog of hand. Je probeert hier een diepe stretch in de rechterkant van je lichaam te vinden. Om de stretch te verdiepen, breng je je hand dichter naar je lichaam. Om de stretch gemakkelijker te maken, beweeg je je hand verder weg of kom je op je elleboog. Breng uw linkerhand naar de grond voor extra steun. Sluit uw ogen.

Blijf hier een 3-tal minuten en wissel dan van kant.Saddle

Er zijn verschillende mogelijkheden om in deze houding te komen. Begin met gewoon op de hielen te zitten en merk op hoe dit voelt. Als je pijn in je knieën hebt, sla deze dan over. Als je enkels pijn doen, leg er dan een deken onder of sla de houding over. Leun achterover op je handen en creëer een kleine boog in je onderrug. Kijk even hoe dit voelt. Dit kan voor jou voldoende zijn. Als je verder kunt, kom dan op je ellebogen of met je rug op een kussen.


Child


Ga op je knieën zitten en laat je zitvlak op je hielen en je voorhoofd op de grond rusten. Dit zal een verwarmende compressie opwekken in je buik. Sta je hele lichaam toe om te ontspannen. Laat je buik volledig los, als een buddha buik. Ontspan diep. Blijf 3 minuten in deze houding.


Spinal Twist


Dit is mijn favoriete houding voor de zonnevleht. Ga op je rug liggen, buig je knieën en breng de voeten plat op de mat. Spreid je armen zijwaarts op de grond. Til de heupen op, verplaats ze iets naar rechts, en plaats ze terug op de mat. Laat beide knieën naar links zakken. Optie: kruis de rechter knie over de linker knie.

Blijf een 3-tal minuten in deze houding.

Ontspan langzaam en breng je knieën weer naar het midden. Verplaats je heupen naar links en laat je knieën naar rechts zakken. Blijf hier gedurende 3 min.


Vergeet niet te eindigen met een rustgevende savasana!


Als je het makkelijker vindt om je te laten leiden bij de oefeningen, dan begeleid ik je daarbij graag in mijn online yogalessen, gaande van korte tot lange lessen, van zacht tot pittig...


Probeer het 2 weken uit voor slechts €1 !!


en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
86 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page