top of page

Yin & Yang


De meeste mensen denken aan het Yin-Yang teken als een iconisch en onmiddellijk herkenbaar symbool dat evenwicht en harmonie in het universum voorstelt.


Maar wat betekent het yin-yang symbool eigenlijk? Waar komt het symbool vandaan, hoe is het yin-yang verbonden met yoga, en hoe kan het begrijpen van dit alles je ten goede komen?


Laten we eens een kijkje nemen.


Waar komt het Yin-Yang Symbool vandaan?


Zoals bij vele andere oude symbolen is de vroegste oorsprong van het yin-yang symbool niet 100% zeker. Historici zijn het er wel over eens dat de yin-yang leerstellingen teruggaan tot tenminste 600 v. Chr. in het oude China. Maar volgens Dr. Robin R. Wang, een auteur, professor in de filosofie, en directeur van Aziatische Studies aan de Loyola Marymount Universiteit... zijn de vroegste Chinese karakters voor yin en yang gevonden op dierenbotten die dateren van 1300 v.Chr. (meer dan 3000 jaar geleden).


Dr. Robin beschrijft dat deze oude karakters op de beenderen werden gebruikt om de zon te volgen in relatie tot zijn hoogte aan de hemel, en de grootte van de schaduw die hij zou werpen over de nabijgelegen bergen.


Uiteindelijk werden in 600 v. Chr. Yin en Yang op een meer symbolische manier onderwezen.


Yin werd bekend als vertegenwoordiger van de zomerzonnewende en symboliseert de dominantie van duisternis over daglicht, terwijl Yang de winterzonnewende voorstelde en de dominantie van daglicht over duisternis symboliseerde.


Tegen de tijd van de Han Dynastie (rond 200 v. Chr.) werd yin-yang fundamenteel in de traditionele Chinese leer en begon te transformeren van een fysieke voorstelling van het evenwicht tussen licht en donker, naar een metafysische voorstelling van ch'i (het evenwicht van goede energie versus negatieve energie in het universum).


Dit is de fundamentele basis die ertoe leidt dat het yin-yang symbool staat voor het evenwicht tussen licht en donker, goed en kwaad, positief en negatief, enz.De symbolische betekenis van Yin-Yang


Het filosofische principe van Yin en Yang ontwikkelde zich tot het idee dat alle dingen in het universum bestaan als onafscheidelijke en tegenstrijdige tegengestelden. Of paren van gelijke tegengestelden die elkaar aantrekken en aanvullen. Minder als "tegengestelde krachten", en meer als "elkaar aanvullende krachten".


Denk aan 'evenwicht', niet aan conflict.


Kortom, de yin-yang is symbolisch komen te staan voor het verenigen van tegengestelden en het streven naar evenwicht in het leven.De betekenis van Yin & Yang kleuren


Yin is zwart. Yang is wit.


Omdat Yin zwart is, symboliseert het schaduw of duisternis, dingen die stiller en afstandelijker zijn, de maan, en alle dingen met donkere energie.


Het wit van Yang daarentegen wordt gebruikt om warmte, positieve energie, actieve beweging, en de zon te symboliseren.


Elke helft van het symbool heeft een kleine cirkel in het midden, die de corresponderende kleur heeft van de tegenoverliggende zijde. Dit is gedaan om te laten zien dat elke zijde de kiem, of "essentie", van de andere draagt. Dit vertelt ons symbolisch dat, om in het leven te gedijen, deze krachten naast elkaar moeten bestaan en een perfecte eenheid moeten vormen, zoals wij dat ook zouden moeten doen met de mensen om ons heen.De betekenis van de Yin & Yang Vorm


De volledige buitencirkel van het yin yang symbool, als geheel, vertegenwoordigt het geheel van het universum. Cirkelvormig en nooit eindigend.


Elke helft wordt gesplitst, niet door een rechte lijn, maar door een perfect gelijkmatige parabolische "S" curve (die direct in verhouding is met de elementen van de Fibonacci reeks en andere elementen van de heilige geometrie).


De "s-kromme" van de yin-yang symboliseert hoe zowel yin als yang met elkaar verbonden zijn, en voortdurend in elkaar "ebben en vloeien".


Als yang zwelt aan de bovenkant van de cirkel, krimpt yin in. En als yin aan de onderkant van de cirkel opzwelt, krimpt yang.


Yin & Yang in Yoga


Terwijl het idee en de filosofie van yin en yang werden ontwikkeld in het oude China ergens tussen 1300 en 200 v. Chr., werd er rond dezelfde periode voor het eerst over yoga geschreven in het oude India.


Hoewel de twee concepten elkaar nog niet hadden ontmoet, waren zij reeds gebaseerd op enkele van dezelfde fundamentele principes van het vinden van evenwicht en harmonie in het universum.


De eerste bekende geschriften over yoga komen uit de oude "Vedas teksten" die dateren van 1.500 voor Christus. Deze tekst die yoga voor het eerst bespreekt, (en ook de chakra's) staat bekend als de Rig Veda.


Wanneer yoga precies van India naar China is gemigreerd staat ter discussie (waarschijnlijk nadat Boeddha de leer van de Veda's overnam en India verliet rond 500 v.Chr.), maar wat wel duidelijk is, is dat de onderliggende concepten van "yin en yang" en de concepten van yoga voorbestemd waren elkaar te ontmoeten.


Yin & Yang in het lichaam


In TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) staat Yin voor passieve krachten en Yang voor actieve krachten. Het is dit concept van yin=passief en yang=actief dat aan de oorsprong ligt van de yin en yang vormen van yoga.


Yin Yoga vs. Yang Yoga


In de jaren '70 werd vechtsportkampioen Paulie Zink benoemd als grondlegger van "yin-yang yoga" door elementen van traditionele hatha yoga te combineren met taoïstische yoga.


Deze combinatie bracht een sneller tempo van 'traditionele yoga' of "yang yoga" in evenwicht, met een langzamer tempo van Taoïstische yoga, of "yin yoga".


Zink's Yin-Yang yoga is gebaseerd op het concept dat om evenwicht te creëren in je algehele yogabeoefening, je moet wisselen tussen jezelf inspannen en jezelf tot rust brengen.


Dit zijn de basis verschillen:


Yin Yoga

  • Langzaam tempo

  • Verbetert flexibiliteit en beweeglijkheid van gewrichten

  • Kalmeert & brengt lichaam & geest in balans

  • Vermindert stress & angst

  • Werkt diep in op het bindweefsel

  • Kan je voorbereiden op meditatie


Yang Yoga

  • Sneller tempo

  • Versterkt en verstevigt het lichaam

  • Vergroot uithoudingsvermogen

  • Verwijdert spanning en obstakels in het lichaam


Samenvatting: Yin & Yang - Balans vinden in Yoga en in het leven


Hoewel afkomstig uit verschillende culturen, zijn de oude filosofische principes die het yin-yang symbool en yoga beide vertegenwoordigen, geworteld in hetzelfde fundamentele begrip van het vinden van balans in het leven.


Of het nu gaat om de balans tussen werk en privé, familie en vrienden, of meditatie en lichaamsbeweging, we kunnen allemaal waardevolle lessen mee naar huis nemen die geworteld zijn in de oude polariteit van het yin-yang symbool.Als je graag op je eigen tempo, vanuit je huiskamer kennis maakt met zowel actieve 'yang' yoga, als passieve 'yin' yoga , dan begeleid ik je daarbij graag in mijn online yogalessen, gaande van korte tot lange lessen, van zacht tot pittig...


Probeer het 2 weken uit voor slechts €1 !!


en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
141 weergaven0 opmerkingen

Bình luận


bottom of page