9 Yoga houdingen voor je Tango-voeten


Het lijdt geen twijfel dat hoe we onze voeten gebruiken een groot effect heeft op onze dans. Er zijn veel technieklessen over "goed" tango voetenwerk. Sommige richten zich meer op de grondbeginselen van stabiliteit en "gebruik van de vloer", terwijl anderen versieringen bieden om je dans op te fleuren, waardoor het meer muzikaal en speels wordt.Dit artikel biedt een andere kijk op voetbewustzijn, gebaseerd op wat yoga mij heeft geleerd en mij in staat heeft gesteld om met meer gemak te dansen. Hieronder staan 9 yogahoudingen die je kunt doen om de kracht en flexibiliteit van je voeten te verbeteren en waar deze voordelen precies tot uiting zullen komen in de dans.1. Teen Squat


Deze houding komt uit de Yin yoga traditie, waarin houdingen lange tijd passief volgehouden worden zonder spieren aan te spannen, zodat de gewrichten en het bindweefsel versterkt en verlengd kunnen worden. Deze houding opent de tenen en voeten en versterkt de enkels.


Voordelen voor tango dansers:


Het spreiden van je tenen als je danst kan je balans aanzienlijk verbeteren en wordt vaak over het hoofd gezien als we onze voeten in strakke dansschoenen proppen, waarbij we ons opspannen in plaats van openen als we ons onstabiel voelen. Sterke enkels ondersteunen ook de stabiliteit en een soepele beweging. Als de enkels vermoeid of zwak zijn, zijn we vatbaarder voor onhandige, stijve bewegingen en mogelijk blessures.


Om in deze houding te komen, ga je op handen en knieën zitten. Trek je tenen op en spreid ze. Plaats je heupen naar achteren over je hielen en lijn je ruggengraat uit over je heupen. Als dit te intens is kun je je heupen iets omhoog houden en je vingertoppen op de vloer voor je brengen. Houd deze houding minstens anderhalve minuut aan, probeer je spieren te ontspannen en adem natuurlijk en volledig. Als het te intens is om deze houding zo lang aan te houden, kom dan uit de houding en werk in de loop van de tijd naar een langere houding toe. In yin yoga worden houdingen minimaal 90 seconden aangehouden, zodat de gewrichten en de fascia zich kunnen openen.2. Enkel StretchEen andere yin-houding, de enkel stretch, opent en versterkt de enkels. Net als de vorige houding is ook deze bedoeld om een tijdje vast te houden zonder de spieren te belasten.Voordelen voor tango dansers:


Flexibele enkels kunnen helpen bij het richten van je tenen als je je been naar achteren of naar voren strekt. Vooral wanneer je het been naar achteren strekt, helpt dit je om het gewicht eerst in de grote en tweede teen te plaatsen, in de bal van de voet te rollen en dan in de hiel te komen om niet de hele voet in één keer neer te zetten. Dit helpt bij een soepele beweging en het verlengen van de verplaatsing van het gewicht, zodat je een langzamer, misschien meer melodisch aspect van de muziek tot uitdrukking kunt brengen.


Om in deze houding te komen, ga je op je knieën zitten met de bovenkant van je tenen naar beneden op je mat, zittend op je voeten. Til zachtjes je knieën van de grond. Ze mogen niet ver omhoog komen, want dit kan erg intens zijn. Plaats je handen achter je, wijs met je vingertoppen naar je toe en druk zachtjes naar beneden om je borst op te tillen en je ruggengraat te verlengen. Houd deze pose minimaal 90 seconden vast, adem natuurlijk en soepel. Als het te intens aanvoelt kun je het aanpassen door op een blok te gaan zitten of een deken onder je knieën te leggen.


Houd in gedachten dat yin yoga moet worden beoefend met "koude" spieren, dus het is ideaal dat je deze houdingen doet ZONDER van tevoren op te warmen. In tegenstelling tot andere vormen van yoga die meer yang zijn, is dit ok omdat we in yin geen spieren aanspreken. Het is ook belangrijk in yin yoga om je grens te vinden rond een 5 op een schaal van 1-10 in intensiteit.3. Runner's Lunge


Deze houding, net als alle andere lunge houdingen in yoga, is een geweldige manier om de enkels, voeten en hele benen te strekken. Bovendien opent deze houding de heupen en heupflexoren, evenals het hart en de borst.Voordelen voor tango dansers:


Ik hou van deze houding voor tangodansers omdat het precies is hoe we de voeten in tango willen inzetten om tractie te vinden, de actie van "de vloer gebruiken" zoals veel tangoleraren zeggen. Als je in deze houding komt, drukt de bal van de achterste voet in de grond terwijl de hiel naar achteren drukt, precies wat we willen doen als we een voorwaartse of achterwaartse stap in tango nemen. Je kunt oefenen door de bal van de voet te rollen in deze houding om de beweging te maken die je zou doen als je van de ene stap naar de andere gaat in de tango.


Om in de houding te komen kan je starten op handen en knieën. Plaats dan één voet tussen je handen in, waarbij je de voorste knie boven de enkel brengt (zorg ervoor dat je niet verder gaat dan de enkel, zodat je niet te veel kracht op de knie zet). Steun op je vingertoppen en strek het achterste been, de hiel opgetild en naar achter duwend. Til je borst op en verbreed het sleutelbeen.


4. Halve Maan (Ardha Chandrasana)


Deze houding versterkt de enkels en rekt de kuiten. Het versterkt ook de buikspieren, bilspieren en wervelkolom en rekt de liezen, hamstrings, schouders, borst en wervelkolom. Bovendien verbetert het de coördinatie en het evenwicht, verlicht het stress en verbetert het de spijsvertering.Voordelen voor tango dansers:


Evenwicht is een voor de hand liggend voordeel van deze houding omdat we letterlijk ons lichaamsgewicht op één been balanceren. Een veel voorkomende neiging om in deze houding uit balans te raken is het rollen op de buitenste rand van het staande been, net zoals we dat in de tango doen als we een stap zetten. Om weer in balans te komen is het heel belangrijk om op de binnenkant van de voet te drukken en de binnenkant van het been te activeren. Dit is dezelfde actie die we bij de tango moeten zoeken om ons evenwicht te bewaren.


Om in deze houding te komen geef ik er meestal de voorkeur aan om te beginnen in Krijger II zodat de heupen al open zijn. Breng je gewicht naar het voorste been, waarbij je de heup van het strekkende been boven op de heup van het standbeen plaatst. Strek je achterste been omhoog en naar achter en trek je tenen richting je gezicht. Laat je onderste hand zakken naar de vloer of een blok en strek de andere uit naar het plafond. Activeer je buikspieren en druk op de binnenkant van je steunvoet.


5. Tadasana op je tenen