top of page

Waarom je onderrug pijn doet bij tango dansen en hoe het te voorkomenAls je nog nooit pijn in je onderrug hebt gehad na tango dansen, prijs jezelf dan gelukkig. Voor de meesten is dit één van de lichaamsdelen die op de dansvloer het meest te verduren krijgen. Op ons pad van het leren van de juiste tangotechniek, doet ons lichaam allerlei rare dingen die de onderrug belasten. Maar het is niet alleen een verkeerde tangotechniek die tot pijn in de onderrug leidt.


Eén van de grootste factoren is eigenlijk een gebrek aan mobiliteit van de wervelkolom, waar velen van ons gevoelig voor zijn als we een hoofdzakelijk zittende levensstijl hebben. Om specifieker te zijn, het is de thoracale wervelkolom die vaak de boosdoener is.


Anatomisch gezien zijn de wervels van de wervelkolom verdeeld in drie grote delen, het cervicaal, thoracaal, en lumbaal gedeelte.


De cervicale wervels vormen het bovenste deel dat de nek omvat, de thoracale wervels vormen het middelste deel dat vooral het gebied van de ribbenkast omspant, en het lumbale gedeelte is onze onderrug.


Dus waarom is de thoracale wervelkolom belangrijk als de pijn in de onderrug zit?De thoracale wervelkolom zorgt voor mobiliteit, terwijl de lumbale wervelkolom stabiliteit biedt. Dit betekent dus dat elke beweging van buigen en draaien moet plaatsvinden in de borstwervels. Maar als dit gebied gespannen is en geen mobiliteit heeft, compenseert ons lichaam dit door de lendenwervels te dwingen het werk van de borstwervels te doen, en hier ligt ons grote probleem in de tango, omdat dit onze onderrug belast telkens als we onze torso draaien om torsie te creëren in onze dans, of zelfs maar proberen een "juiste" tangohouding aan te nemen.


Om de thoracale wervelkolom goed te kunnen draaien, is een goede houding absoluut noodzakelijk. Dat betekent de wervelkolom kunnen verlengen, en aangezien de meesten van ons de neiging hebben hun schouders en bovenrug naar voren te buigen, moeten we dit tegengaan door onze wervelkolom te verlengen. Maar het probleem waar we tegenaan lopen bij het zoeken naar deze verlenging van de wervelkolom is dat we te ver naar achter buigen en te veel compressie voor de onderrug creëren.


Dit is vooral duidelijk wanneer we onze borst naar voren en onze kont naar achteren te steken (een gebruikelijke compensatietechniek om in nauw contact met onze partner te komen). Idealiter staan we noch voorover gebogen, noch achterover gebogen, maar vinden we een middenweg waarbij we de natuurlijke kromming van de ruggengraat behouden en in staat zijn te verlengen van de vloer tot de kruin van het hoofd, waarbij alle elementen op elkaar gestapeld worden (hoofd boven schouders, schouders boven ribben, ribben boven heupen, heupen boven voeten).


Mobiliteit van de wervelkolom


Om ervoor te zorgen dat elk deel van de wervelkolom zijn werk goed doet, kunnen we werken aan meer mobiliteit in de thoracale wervelkolom en meer stabiliteit in de lumbale wervelkolom. Deze houdingen voeren de wervelkolom door zijn vijf bewegingsbereiken: flexie en extensie van de wervelkolom (naar voren en naar achteren buigen), laterale flexie (zijwaarts buigen), extensie (verlengen) en rotatie (draaien).Bij het pivoteren in de tango is het essentieel dat naast het verlengen van de ruggengraat ook de heupen worden gestabiliseerd (de heupen niet betrekken bij het draaien - dit kan de onderrug en de knieën verder belasten). Op het niveau van de spieren moet u niet vergeten de schuine buikspieren te activeren om uw torsie te maken, waarbij u in gedachten moet houden dat de obliques rond een stabiele lendenwervelkolom moeten draaien. De obliques werken als een soort motor die een spiraal opwekt die langs de wervelkolom omhoog gaat naar de spieren van de midden- en bovenrug die de thoracale wervelkolom helpen bij het draaien.


Hamstrings


Nu we de mobiliteit van de wervelkolom hebben behandeld, mag u niet vergeten dat het lichaam samenwerkt als een systeem en dat er andere dingen zijn die kunnen bijdragen tot pijn in de onderrug, waaronder strakke hamstrings en bilspieren. Strakke hamstrings kunnen ertoe leiden dat de heupen en het bekken naar achteren kantelen, waardoor een ronde bovenrug wordt bestendigd, terwijl de onderrug wordt belast. Nogmaals, als je een zittende levensstijl hebt, heb je waarschijnlijk strakke hamstrings. Maar beweging, zoals dansen, zonder goed te rekken kan ook leiden tot strakke hamstrings. Hieronder deel ik verschillende yoga houdingen om strakke hamstrings te rekken. (Houd in gedachten dat stretchen gepaard moet gaan met versterken. Ons lichaam heeft zowel flexibiliteit als stabiliteit nodig, en overstrekken van de hamstrings kan allerlei andere problemen veroorzaken).Core


Ten slotte, als je een extra stap wilt zetten om ervoor te zorgen dat je onderrug veilig blijft tijdens het dansen, kun je nooit iets verkeerd doen met het versterken van je core. Een sterke romp helpt bij het verbeteren van de houding en zoals ik al eerder zei, maakt een goede houding het mogelijk om goed te draaien, en goed draaien vermindert het risico op pijn in de onderrug. Hier zijn een paar yogahoudingen die de core versterken.
Dus een belangrijk besluit is dat het ondersteunen van je tango dansen met een regelmatige yoga beoefening kan helpen om allerlei blessures te voorkomen, zodat je nog jaren kunt blijven dansen.Wil je samen yoga beoefenen? Begin dan met dit gratis 3-lessen pakket. Elke les duurt slechts 20 minuten en zal je goed op weg helpen om je dans te verbeteren:

en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
331 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page