top of page

Hoe verander je overweldiging in gemak


Heb je het gevoel dat je permanent in een staat van overweldiging leeft? Dat knagende gevoel dat je altijd achterloopt, overwerkt bent, en niet eens een paar minuten voor jezelf kunt vinden? Er is gewoon te veel te doen, te weinig tijd om het te doen, en te veel gevolgen als je het niet doet.Of als je wel een moment voor jezelf hebt, kun je er niet eens echt van genieten omdat je gebukt gaat onder schuldgevoelens - je laat mensen in de steek, bent onverantwoordelijk, enzovoort.


Dus je loopt gewoon verder in het hamsterwiel en blijft leven met die overweldiging, frustratie of ontevredenheid terwijl je tegen jezelf zegt dat het gewoon niet anders kan. Je vertelt jezelf dat al zo lang dat het een diepe overtuiging is geworden. Je besteedt er nauwelijks aandacht aan, terwijl je maar door blijft gaan. Je zou je leven zelfs kunnen omschrijven als "oké", "prima", "niet al te slecht," en toch kun je je niet herinneren wanneer je de eenvoudige vraag "hoe gaat het met je?" voor het laatst hebt beantwoord met de woorden "geweldig!" of "fantastisch!"


Waarom neem je genoegen met minder dan "fantastisch"? Sinds wanneer zijn "geweldig!" en "verbazingwekkend!" slechts een droom geworden of iets dat gewoon niet in de kaarten zit voor jou?


HET HOEFT NIET ZO TE ZIJN. Het maakt niet uit wat je baan is, hoeveel kinderen je hebt, hoeveel proefwerken je moet nakijken... het hoeft niet zo te zijn.


MAAR... het vereist wel dat je een stapje terug doet en begint met het cultiveren van een leven van gemak, en dat betekent dat je de rommel moet opruimen. Beginnend met de letterlijke.


Saucha


In de yoga filosofie, is er een concept dat dit perfect illustreert. Het heet Saucha. Saucha is een van de 5 "Niyamas" die een soort aanbevolen gewoontes zijn om een bevrijde staat van leven te bereiken. Saucha betekent "zuiverheid" of "reinheid," en dat heeft betrekking op de geest, het lichaam en de omgeving. Als je naar de ruimte om je heen kijkt, observeer je dan saucha? Of heb je overal papieren op je bureau, vuile vaat in de gootsteen, dozen die je nog niet hebt uitgepakt van je verhuizing, dingen die gewoon geen eigen plek hebben en dus van kamer naar kamer worden verplaatst, enzovoort?


Geen wonder dat je je overweldigd voelt als je fysieke ruimte je ogen en hersenen nog meer werk bezorgt om te verwerken.Externe rommel


Je zou kunnen besluiten om hulp in te roepen om je huis één keer per week schoon te maken. Dat is misschien geen gemakkelijke beslissing als je bent opgegroeid in een gezin waar vaak werd gezegd: "Ruim het zelf maar op, er is hier geen meid". Laat de overtuiging los dat poetshulp alleen iets is wat rijke of verwende mensen kunnen hebben.


Je zal zien, het zal een gevoel van vrede, vreugde, concentratie, productiviteit, motivatie en inspiratie teweegbrengen wanneer je ziet dat je huis blinkend schoon is. Het helpt je niet alleen om meer plezier te hebben in je werk, maar het heeft ook invloed op dingen zoals hoe goed je eet (Saucha van het lichaam). Het is zoveel inspirerender om een goede, voedzame maaltijd voor jezelf te koken als je keuken schoon is.


Ik zeg niet dat het inhuren van een huishoudelijke hulp de oplossing moet zijn. Maar ik moedig je wel aan om te beginnen met het uitbesteden van dingen die je niet hoeft te doen en waardoor je je alleen maar overweldigd voelt. Je zal de investering terugkrijgen.

Of misschien is het niet eens nodig om iemand in te huren, maar koop je gewoon die verdomde plank waarvan je al zolang zegt dat je die nodig hebt voor al die boeken die rondslingeren. Je koopt niet alleen een plank, je koopt je gemoedsrust.


Investeren in je gemoedsrust brengt me bij een belangrijke vraag: hoe zit het met investeren in comfort voor je lichaam? Het is bijvoorbeeld niet te verwonderen dat je het verafschuwt om achter je computer te werken als je in je meest ongemakkelijke stoel aan je bureau zit. Wellicht betrap je jezelf erop dat eenvoudig computerwerk je meer tijd kost dan zou moeten vanwege alle pauzes die je neemt of dingen waarmee je jezelf afleidt om het aangenamer te maken. (Ik spreek uit ervaring ;-) ) De oplossing kan zo simpel zijn als het kopen van een comfortabele stoel.Als je eenmaal begint in te zien op welke manieren je je leven moeilijker maakt en onbewust bijdraagt aan een gevoel van overweldiging en ontevredenheid, worden alle kleine verbeteringen die je kunt aanbrengen heel duidelijk. Zoals waarom ik mijn kapotte camerastatief niet heb vervangen en in plaats daarvan kostbare minuten besteed aan het opstellen van mijn camera, waardoor mijn vibe daalt door de onophoudelijke frustratie die ik voel als de hele opstelling drie keer uit elkaar valt voordat ik kan beginnen met filmen? Goed begin van een yogales, Petra.Ik zou nooit begonnen zijn met kleine verbeteringen als ik niet een stap terug had genomen om op te merken hoe ik me voel bij elk ding dat ik doe en hoe die kleine momenten mijn stemming beïnvloeden.Het grootste obstakel om overweldiging om te zetten in gemak is zelfgenoegzaamheid in de automatische piloot modus. Het idee dat alles nu eenmaal zo gaat en dat je je dus ook zo gaat voelen. Of dat de enige uitweg een drastische verandering is, zoals je baan opzeggen, van beroep veranderen, of weglopen en de rest van je leven mediterend doorbrengen op een bergtop, wat ongetwijfeld allemaal mogelijkheden zijn die op een of ander moment door je hoofd zijn gegaan.Mijn vraag aan jou is: kun je net lang genoeg vertragen om je bewust te worden van je omgeving en de gewoontes te doorbreken die je gevoel van gemak niet dienen?Interne rommel


Als je eenmaal Saucha in je omgeving observeert, zal dat ongetwijfeld ook Saucha in je geest beïnvloeden. Zoals ik al zei, begin met het letterlijke. Dat is de gemakkelijkste plaats om te beginnen en aangezien we het hebben over meer gemak in je leven inbouwen, waarom zou je de dingen dan te ingewikkeld maken? Er is niets mis mee om extern te beginnen. Inderdaad, je kunt je weg naar geluk niet kopen... een nieuwe stoel, driepoot, of zelfs een poetshulp gaan je diepgewortelde negatieve emoties niet oplossen, maar ze kunnen je helpen om je lichter te voelen en je op weg helpen naar het innerlijke werk.Als je klaar bent om het interne aan te pakken en de rommel in je hoofd op te ruimen, begin dan aandacht te besteden aan je gedachten en overtuigingen. Geloof je dat je iedereen tevreden moet houden? Geloof je dat je iemand in de steek laat of iemands hele leven verknoeit als je niet alles doet wat van je verwacht wordt? Geloof je dat mensen je niet meer aardig zullen vinden? Dat niemand je zal waarderen? Dat je niet genoeg doet? Of dat je niet goed genoeg bent?Het transformeren van overweldiging in gemak kan zo simpel zijn als het erkennen dat sommige van deze overtuigingen gewoon niet waar zijn. Breng een beetje Saucha naar je mentale ruimte. Ruim die gedachten op die je niet dienen, en vervang ze door iets lichters en vriendelijkers voor jezelf. Je BENT geliefd. Je BENT goed genoeg. En je bent zeker niet verantwoordelijk voor iemands geluk, behalve voor je eigen geluk.Blijf het gemakkelijk houden door simpelweg gemak te waarderen op elk gebied van je leven. Focussen op gemak zal meer momentum voor gemak creëren. Focussen op inspanning en je door dingen heen worstelen zal meer momentum creëren voor inspanning en worstelen. Maak er een gewoonte van om gedurende de dag te pauzeren en op te merken wat gemakkelijk was. Misschien noteer je het zelfs in een dagboek en als je dit gevoel van gemak uit het oog verliest, lees je je aantekeningen terug om jezelf eraan te herinneren dat niet ALLES overweldigend is. Dit kan het sympathische zenuwstelsel kalmeren dat in actie komt telkens als we ons gestrest voelen en dat leidt tot die cognitieve vervormingen zoals "Alles in mijn leven is moeilijk!"Je hebt nu verschillende hulpmiddelen om overweldiging om te zetten in gemak met behulp van het yogische concept van Saucha, of zuiverheid en reinheid van de geest, het lichaam en de omgeving. Ruim de rommel in je ruimte, geest en lichaam op en ik garandeer je dat gemak een hechtere en meer constante metgezel zal worden.Als je nieuwsgierig bent om dieper te duiken in het leven van yoga op en naast de mat, word dan lid van mijn online yoga studio! Elke maand plaats ik nieuwe yogalessen en gerelateerde meditaties om je geest, lichaam en ziel te voeden en te inspireren tot persoonlijke groei. Probeer het 2 weken uit voor slechts €1.

en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
110 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page