top of page

Hoe geaard blijven in Tango?


Een vraagje ... als je tango danst, voel je je dan stabiel, ontspannen en in je as of voel je je onstabiel, niet zelfverzekerd en struikel je af en toe of val je om?


Dat kan zijn omdat je niet geaard bent.
Wanneer je tango danst zijn er veel tegengestelde krachten, ook bekend als contra-energie. Heel vaak zeggen leraren "sta rechtop maar blijf laag". Maar wat is belangrijker, de opwaartse of de neerwaartse energie? Hierin ligt de ware aard van "geaard zijn".


Simpel gezegd, de ware aard van "geaard zijn" is wanneer je meer neerwaartse energie in je lichaam hebt dan opwaartse energie, te allen tijde, ongeacht op-of neergaande bewegingen in de dans.


Wanneer je connectie met je danspartner maakt, zou dit deze stappen in prioriteit moeten volgen: jij en de vloer, jij en je partner, dan jij en de muziek, en tijdens de dans ook dat niveau van belangrijkheid aanhouden.


Een voorbeeld: als je in de keuken naar een bovenste plank reikt die net buiten je bereik is, op je tenen reikend reikend reikend reikend reikend.......het gevoel dat je zou kunnen hebben is wankelen, op het punt om te vallen. Er is meer opwaartse energie dan neerwaartse in je lichaam, vandaar dat je niet geaard bent.


Een eenvoudige oefening om "geaardheid" te voelen.


Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar en ontspan je hele lichaam.

Laten we vervolgens je "aarding" opbouwen van je voeten tot je hoofd.

Ten eerste, maak je voeten, enkels, knieën en heupen zachter, het voelt alsof je een zware rugzak draagt en het gewicht op je heupen rust, niet op je schouders.

Vervolgens - en hier is de sleutel - hou je heupen op dat niveau en til zachtjes je hart op vanaf je navel, nogmaals houd je heupen op hetzelfde niveau! Dit is de sleutel. Dit is "geaard zijn" !


Let op: "aarden" betekent niet door de knieën buigen! De enkels, knieën en heupen moeten "zachter" gemaakt worden. De reden hiervoor is dat de fijne motorische spieren die verantwoordelijk zijn voor het evenwicht voornamelijk geactiveerd worden wanneer het gewricht zacht is. Wanneer een gewricht geblokkeerd wordt, neemt het skelet het grootste deel van het gewicht op zich en schakelen de belangrijke evenwichtsspieren uit. Als je iemand van een onstabiele positie naar "geaardheid" ziet gaan, beweegt hij misschien hooguit 1 cm.


Hoe dans je nu geaard?


De sleutel om geaard te blijven tijdens het dansen is:


1: Dans op jouw hoogte, niet dat van jouw partner ( dit is een van de belangrijkste oorzaken, wanneer kleinere volgers proberen te reiken naar hun partner en omgekeerd wanneer leiders proberen te reiken naar grotere volgers)

2: Voor volgers, heb altijd de intentie om je hakken te laten zakken (zelfs als je ze niet laat zakken, het sleutelwoord hier is intentie. Als je de intentie hebt om je hielen te laten zakken houdt dit meer neerwaartse energie in je lichaam en zul je geaard zijn. Anders sta je op je tenen met het "bovenste plank keuken syndroom".

3: Neem je voor om geaard te blijven, als je een opwaartse energie voelt, ga nooit hoger dan het gevoel van "geaardheid" dat je in je eigen lichaam hebt, als je dat doet zul je je verbinding met de grond verliezen en instabiel worden.


Ik wil alle dansers aanmoedigen om zich te richten op het meer geaard zijn in hun dans. Het verschil in kwaliteit en plezier in de tango door simpelweg geaard te zijn tijdens een dans is enorm.....800% verschil in verbinding en communicatie!


Een deel van geaard zijn in het leven is gezonde grenzen hebben, en een sterk gevoel van verbondenheid met de wereld. Tango is niet anders. Verbind je lichaam eerst meer met de grond. Houd dit als een belangrijke grens en vind dan de ruimte om met je partner te connecteren en een geweldige verbonden dans te hebben.


Als je geaard bent, is er ruimte om te ademen, te dansen en te lachen.


Yoga om beter te aarden


Een van de zaken die Tango en Yoga gemeen hebben is dat het belangrijk is om geaard te zijn. Ook in yoga gebruiken we het contact met de grond om stabiel en vrij te zijn in de houdingen.


Yoga beoefenen kan jou helpen om je meer geaard te voelen tijdens jouw dans.


In mijn online yogastudio voor tangodansers vind je lessen met eenvoudige oefeningen om meer geaard te zijn, zodat je stabieler bent tijdens het dansen. Je blijft niet alleen beter in jouw as, je krijgt ook meer vrijheid in je bovenlichaam en jouw vrij been wordt écht vrij :-)
Heb je interesse om yoga te proberen om jouw tango naar een hoger niveau te brengen? Op mijn tango yogaplatform vind je video's met lessen rond thema's zoals houding, balans en torsies. Er zijn zowel lange als korte sessies.

Probeer het 2 weken uit voor slechts €1!


122 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page