top of page

Hoe edelstenen reinigen en opladen?

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021


Ontdek hier de beste manieren om jouw edelstenen te reinigen en op te laden, inclusief hoe je specifieke kristallen kunt opladen en reinigen.


Wist je dat de energie van jouw edelstenen uitgeput kan raken, net als de batterijen in elektronische apparaten? En wist je dat ze het licht van de maan, of andere dingen, nodig hebben om hun verloren energie terug te krijgen? Welkom in de wondere wereld van kristalreiniging!Waarom is het reinigen en opladen van edelstenen belangrijk?


Edelstenen behoren tot de meest beïnvloedbare voorwerpen op aarde. Omdat ze op trilling werken, zullen ze veranderen door de energieën waarmee ze in contact worden gebracht.


Wanneer je edelstenen op je lichaam draagt als sieraad, of ze in je persoonlijke ruimte integreert, stem je je eigen energie af op de stenen zelf. Dit betekent dat jullie tot op zekere hoogte een vibratie delen, en vreemde energieën kunnen een verkeerde afstemming in deze verbinding veroorzaken.


Bijvoorbeeld, een vriend komt thee drinken en begint de kristallen aan te raken die in de kamer staan opgesteld. De energie van deze vriend koppelt zich nu aan jouw kristallen, waardoor een verwarde trilling ontstaat.


Edelstenen moeten ook gereinigd worden als er iets traumatisch of negatiefs gebeurt met de persoon of ruimte waarmee het kristal gesynchroniseerd is. Slaapkristallen bijvoorbeeld zitten gewoonlijk vlak naast ons hoofd en absorberen de energieën die de geest van de gebruiker trachten te besmetten. Dit soort kristallen moet regelmatig worden gereinigd om ze te ontdoen van deze opgehoopte energie.


Edelstenen zetten zich volledig in voor jouw welzijn. Hierbij nemen ze onder andere spanningen en onzuiverheden uit je aura en lichaam over. Belangrijk is om je edelstenen regelmatig te laten herstellen door ze te reinigen en op te laden.


Het reinigen en opladen van edelstenen gaan hand in hand. Reinigen is nodig om de stenen te bevrijden van opgenomen energieën, terwijl opladen nodig is om de vibratie van de stenen te optimaliseren, zodat ze op volle kracht kunnen werken.


Hoe kristallen te reinigen


We zullen nu alle verschillende manieren bespreken waarop je jouw edelstenen kunt reinigen van opgehoopte energieën die jou of hen niet van dienst zijn!


Lees de opties door, en kies gewoon voor de optie die voor jou het beste aanvoelt.


Volle Maan Reiniging


Op de vraag hoe je edelstenen kunt zuiveren, zullen de meeste steenfanaten onmiddellijk zeggen dat je dat moet doen bij volle maan.


Het gebruik van het maanlicht als reinigingsmiddel is een van de krachtigste, maar tegelijkertijd meest delicate vormen van kristalreiniging en heroplading.


Hoe je dit concreet doet, kan je lezen in deze blog.Reinigende kruiden


Een andere leuke en makkelijke manier om je stenen te reinigen en op te laden is met gebruik van kruiden. Dit houdt in dat gedroogde kruiden worden verbrand, waarbij de stenen door de rook worden gehaald en de vibraties worden gezuiverd. Dit ritueel wordt gewoonlijk gebruikt om ruimtes te zuiveren van negatieve energieën, dus is het logisch dat dit ook goed zou werken met kristallen.


Een optie is het reinigen van edelstenen met salie. Salie is een superieure plant binnen het spirituele rijk, en heeft krachtige reinigende eigenschappen voor ruimtes, mensen en fysieke voorwerpen. Losse gebundelde salie werkt het beste, maar als je dringend behoefte hebt aan reiniging dan kan een salie wierookstokje tijdelijk dienst doen.


Dan is er nog het reinigen van kristallen met Palo Santo, een andere vorm van reiniging waarbij hout wordt gebruikt, in tegenstelling tot kruiden. Palo Santo is een boom die alleen in Peru en Venezuela voorkomt. Hij wordt gebruikt in vele genezingsrituelen, gericht op het zuiveren van negatieve energieën.


Bij beide vormen komen krachtige aroma's vrij, en het moet daarom altijd in een goed geventileerde ruimte worden gedaan.Reiniging met water


Het reinigen van edelstenen met water is een andere gemakkelijke methode om thuis te doen.


Daarvoor houd je je edelstenen minimaal vijf minuten onder stromend water. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de zee. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden.


De volgende stenen zijn niet geschikt om in water te reinigen of op te laden:


Hematiet

Fluoriet

Malachiet

Seleniet

Pyriet

Labradoriet

Celestiet

Haliet

Turkoois

Opaal

Gips

Apofyliet

Azuriet

Mandarijn Kwarts

Ulexiet

LepidolietWierook


Het reinigen van edelstenen met wierook is vergelijkbaar met het reinigen met kruiden. Om thuis kristallen te reinigen, kan wierook een van de handigste methodes zijn.


Brand de wierook bij voorkeur in een soort houder, en houd elke steen in de rook die vrijkomt.


Draai de kristallen rond, zodat alle kanten rijkelijk in de rook worden gedompeld; mik op minstens een minuut per steen.


Enkele van de beste wieroken om te gebruiken voor kristalreiniging zijn de volgende:


Witte Salie

Sandelhout

Amber

Drakenbloed

Nag Champa

PatchuliHimalaya zout

Er is een verband tussen Himalaya zout en het vermogen om negatieve energie op te lossen. Edelstenen werken goed samen met zout, en het gebruik van deze substantie uit het Himalaya gebergte doet wonderen.


Veel stenen kunnen echter niet tegen directe aanraking met zout. De veiligste optie is daarom de indirecte methode waarbij je verschillende kommen gebruikt.


Kies een behoorlijke schaal en vul die met een laagje authentiek Himalaya zout. Zet daarin een kleinere schaal met je edelstenen.

In iets meer dan 24 uur zijn ze volledig gereinigd en opgeladen. Je kan het zout meerdere keren gebruiken.


VibratiesHet opladen van kristallen met geluid is een minder gebruikelijke vorm van steenreiniging, omdat de meeste mensen te bang zijn om het verkeerd te doen.


Dit is echter de enige vorm van kristalreiniging die veilig en effectief is voor alle kristallen. Deze methode is aan te raden voor iedereen met een grote verzameling kristallen die veel tijd zou kosten om individueel te reinigen.


Je reinigt je kristallen met geluid door gebruik te maken van om het even welk voorwerp dat een resonerende vibratie uitzendt die zijn toon langer dan enkele seconden vasthoudt. Klankschalen, stemvorken, klokken en zelfs het chanten van je eigen stem zijn allemaal geschikte opties. Als klankhealing nieuw voor je is, is een stemvork voor het reinigen van kristallen waarschijnlijk het beste instrument.


Laat de geluidstrilling over de kristallen heengaan en blijf er minstens 10 minuten bij. Hoe langer hoe beter; sommige mensen kunnen uit puur plezier urenlang over hun stenen chanten.


Hoe specifieke edelstenen te reinigen


Zoals eerder gezegd zijn sommige edelstenen niet geschikt voor bepaalde methoden van reinigen en opladen. Hoe stenen gereinigd moeten worden, hangt af van hun unieke eigenschappen.


Ik moedig alle lezers aan altijd een controle uit te voeren wanneer zij een nieuw kristal aanschaffen, om er zeker van te zijn dat de gekozen reinigingsmethode geen schade zal toebrengen aan de steen in kwestie.


Aan de oppervlakte lijken alle kristallen namelijk keiharde, ondoordringbare krachten te zijn die glas zouden kunnen breken als ze de kans kregen. Op moleculair niveau echter zijn de meeste stenen ongelooflijk poreus, bijna sponsachtig in hun cellulaire structuur. Ze kunnen breken, oplossen, afslijten en hun helderheid verliezen na verloop van tijd.


Waar we in het eerder genoemde gedeelte niet naar hebben gekeken, is hoe je bepaalde kristallen kunt gebruiken om andere kristallen te reinigen. Sommige reinigende stenen kunnen worden gebruikt als reinigers en opladers voor andere kristallen. Op die manier werken de stenen samen om de trilling van de zwakkere steen omhoog te brengen.


Seleniet


Er zijn stenen die zichzelf reinigen zonder enige tussenkomst. Zij staan bekend als de kristallen die geen enkele vorm van reiniging of heroplading nodig hebben om hun hoogste trillingsniveau te handhaven.


Seleniet is er een van, en het is zo'n krachtige zelfreiniger dat het de mogelijkheid heeft om kristallen op te laden die in zijn trillingsveld worden gebracht. Seleniet is een gekristalliseerde vorm van Gips, een van de niet-watervriendelijke stenen waar we het eerder over hadden. Het wordt beschouwd als een van de beste stenen om in huis te hebben voor bescherming en zuivering van intenties.


Seleniet reinigt niet alleen zichzelf, maar zuivert en laadt ook de lucht en atmosfeer op die hem direct omringt. Het opladen van kristallen met Seleniet is eenvoudig, je hoeft alleen maar de Seleniet op het kristal te leggen (of omgekeerd, afhankelijk van welke steen groter is), en het vier tot zes uur te laten staan. Je kunt ook je kristallen sieraden op Seleniet reinigen door de voorwerpen om de steen te wikkelen en ze dezelfde tijd te laten liggen.


Opmerking: Leg Seleniet nooit in water. Het zal binnen enkele minuten ontbinden.


Amethist


Niet alle kristallen zijn bestand tegen natuurlijk licht. Denk er eens over na: ze brengen eeuwen onder de aarde door, absorberen de mineralen en energieën zonder ooit het daglicht te zien.


Amethist is een steen die niet gebaat is bij zuivering via natuurlijk licht, of enig licht wat dat betreft. Als je wilt leren hoe je Amethist goed kunt reinigen, moet je teruggaan naar waar het allemaal begon.


De beste manier om Amethist te reinigen is om het daadwerkelijk te begraven (in een doos) onder de grond voor een minimum van 24 uur.


Vochtige grond verdient de voorkeur; vergeet alleen niet waar je hem begraven hebt!


Hematiet