top of page

Hoe edelstenen reinigen en opladen?

Bijgewerkt op: 23 sep. 2021


Ontdek hier de beste manieren om jouw edelstenen te reinigen en op te laden, inclusief hoe je specifieke kristallen kunt opladen en reinigen.


Wist je dat de energie van jouw edelstenen uitgeput kan raken, net als de batterijen in elektronische apparaten? En wist je dat ze het licht van de maan, of andere dingen, nodig hebben om hun verloren energie terug te krijgen? Welkom in de wondere wereld van kristalreiniging!Waarom is het reinigen en opladen van edelstenen belangrijk?


Edelstenen behoren tot de meest beïnvloedbare voorwerpen op aarde. Omdat ze op trilling werken, zullen ze veranderen door de energieën waarmee ze in contact worden gebracht.


Wanneer je edelstenen op je lichaam draagt als sieraad, of ze in je persoonlijke ruimte integreert, stem je je eigen energie af op de stenen zelf. Dit betekent dat jullie tot op zekere hoogte een vibratie delen, en vreemde energieën kunnen een verkeerde afstemming in deze verbinding veroorzaken.


Bijvoorbeeld, een vriend komt thee drinken en begint de kristallen aan te raken die in de kamer staan opgesteld. De energie van deze vriend koppelt zich nu aan jouw kristallen, waardoor een verwarde trilling ontstaat.


Edelstenen moeten ook gereinigd worden als er iets traumatisch of negatiefs gebeurt met de persoon of ruimte waarmee het kristal gesynchroniseerd is. Slaapkristallen bijvoorbeeld zitten gewoonlijk vlak naast ons hoofd en absorberen de energieën die de geest van de gebruiker trachten te besmetten. Dit soort kristallen moet regelmatig worden gereinigd om ze te ontdoen van deze opgehoopte energie.


Edelstenen zetten zich volledig in voor jouw welzijn. Hierbij nemen ze onder andere spanningen en onzuiverheden uit je aura en lichaam over. Belangrijk is om je edelstenen regelmatig te laten herstellen door ze te reinigen en op te laden.


Het reinigen en opladen van edelstenen gaan hand in hand. Reinigen is nodig om de stenen te bevrijden van opgenomen energieën, terwijl opladen nodig is om de vibratie van de stenen te optimaliseren, zodat ze op volle kracht kunnen werken.


Hoe kristallen te reinigen


We zullen nu alle verschillende manieren bespreken waarop je jouw edelstenen kunt reinigen van opgehoopte energieën die jou of hen niet van dienst zijn!


Lees de opties door, en kies gewoon voor de optie die voor jou het beste aanvoelt.


Volle Maan Reiniging


Op de vraag hoe je edelstenen kunt zuiveren, zullen de meeste steenfanaten onmiddellijk zeggen dat je dat moet doen bij volle maan.


Het gebruik van het maanlicht als reinigingsmiddel is een van de krachtigste, maar tegelijkertijd meest delicate vormen van kristalreiniging en heroplading.


Hoe je dit concreet doet, kan je lezen in deze blog.Reinigende kruiden


Een andere leuke en makkelijke manier om je stenen te reinigen en op te laden is met gebruik van kruiden. Dit houdt in dat gedroogde kruiden worden verbrand, waarbij de stenen door de rook worden gehaald en de vibraties worden gezuiverd. Dit ritueel wordt gewoonlijk gebruikt om ruimtes te zuiveren van negatieve energieën, dus is het logisch dat dit ook goed zou werken met kristallen.


Een optie is het reinigen van edelstenen met salie. Salie is een superieure plant binnen het spirituele rijk, en heeft krachtige reinigende eigenschappen voor ruimtes, mensen en fysieke voorwerpen. Losse gebundelde salie werkt het beste, maar als je dringend behoefte hebt aan reiniging dan kan een salie wierookstokje tijdelijk dienst doen.


Dan is er nog het reinigen van kristallen met Palo Santo, een andere vorm van reiniging waarbij hout wordt gebruikt, in tegenstelling tot kruiden. Palo Santo is een boom die alleen in Peru en Venezuela voorkomt. Hij wordt gebruikt in vele genezingsrituelen, gericht op het zuiveren van negatieve energieën.


Bij beide vormen komen krachtige aroma's vrij, en het moet daarom altijd in een goed geventileerde ruimte worden gedaan.Reiniging met water


Het reinigen van edelstenen met water is een andere gemakkelijke methode om thuis te doen.


Daarvoor houd je je edelstenen minimaal vijf minuten onder stromend water. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de zee. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt als grondige reiniging. Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden.


De volgende stenen zijn niet geschikt om in water te reinigen of op te laden:


Hematiet

Fluoriet

Malachiet

Seleniet

Pyriet

Labradoriet

Celestiet

Haliet

Turkoois

Opaal

Gips

Apofyliet

Azuriet

Mandarijn Kwarts

Ulexiet

LepidolietWierook


Het reinigen van edelstenen met wierook is vergelijkbaar met het reinigen met kruiden. Om thuis kristallen te reinigen, kan wierook een van de handigste methodes zijn.


Brand de wierook bij voorkeur in een soort houder, en houd elke steen in de rook die vrijkomt.


Draai de kristallen rond, zodat alle kanten rijkelijk in de rook worden gedompeld; mik op minstens een minuut per steen.


Enkele van de beste wieroken om te gebruiken voor kristalreiniging zijn de volgende:


Witte Salie

Sandelhout

Amber

Drakenbloed

Nag Champa

PatchuliHimalaya zout

Er is een verband tussen Himalaya zout en het vermogen om negatieve energie op te lossen. Edelstenen werken goed samen met zout, en het gebruik van deze substantie uit het Himalaya gebergte doet wonderen.


Veel stenen kunnen echter niet tegen directe aanraking met zout. De veiligste optie is daarom de indirecte methode waarbij je verschillende kommen gebruikt.


Kies een behoorlijke schaal en vul die met een laagje authentiek Himalaya zout. Zet daarin een kleinere schaal met je edelstenen.

In iets meer dan 24 uur zijn ze volledig gereinigd en opgeladen. Je kan het zout meerdere keren gebruiken.


VibratiesHet opladen van kristallen met geluid is een minder gebruikelijke vorm van steenreiniging, omdat de meeste mensen te bang zijn om het verkeerd te doen.


Dit is echter de enige vorm van kristalreiniging die veilig en effectief is voor alle kristallen. Deze methode is aan te raden voor iedereen met een grote verzameling kristallen die veel tijd zou kosten om individueel te reinigen.


Je reinigt je kristallen met geluid door gebruik te maken van om het even welk voorwerp dat een resonerende vibratie uitzendt die zijn toon langer dan enkele seconden vasthoudt. Klankschalen, stemvorken, klokken en zelfs het chanten van je eigen stem zijn allemaal geschikte opties. Als klankhealing nieuw voor je is, is een stemvork voor het reinigen van kristallen waarschijnlijk het beste instrument.


Laat de geluidstrilling over de kristallen heengaan en blijf er minstens 10 minuten bij. Hoe langer hoe beter; sommige mensen kunnen uit puur plezier urenlang over hun stenen chanten.


Hoe specifieke edelstenen te reinigen


Zoals eerder gezegd zijn sommige edelstenen niet geschikt voor bepaalde methoden van reinigen en opladen. Hoe stenen gereinigd moeten worden, hangt af van hun unieke eigenschappen.


Ik moedig alle lezers aan altijd een controle uit te voeren wanneer zij een nieuw kristal aanschaffen, om er zeker van te zijn dat de gekozen reinigingsmethode geen schade zal toebrengen aan de steen in kwestie.


Aan de oppervlakte lijken alle kristallen namelijk keiharde, ondoordringbare krachten te zijn die glas zouden kunnen breken als ze de kans kregen. Op moleculair niveau echter zijn de meeste stenen ongelooflijk poreus, bijna sponsachtig in hun cellulaire structuur. Ze kunnen breken, oplossen, afslijten en hun helderheid verliezen na verloop van tijd.


Waar we in het eerder genoemde gedeelte niet naar hebben gekeken, is hoe je bepaalde kristallen kunt gebruiken om andere kristallen te reinigen. Sommige reinigende stenen kunnen worden gebruikt als reinigers en opladers voor andere kristallen. Op die manier werken de stenen samen om de trilling van de zwakkere steen omhoog te brengen.


Seleniet


Er zijn stenen die zichzelf reinigen zonder enige tussenkomst. Zij staan bekend als de kristallen die geen enkele vorm van reiniging of heroplading nodig hebben om hun hoogste trillingsniveau te handhaven.


Seleniet is er een van, en het is zo'n krachtige zelfreiniger dat het de mogelijkheid heeft om kristallen op te laden die in zijn trillingsveld worden gebracht. Seleniet is een gekristalliseerde vorm van Gips, een van de niet-watervriendelijke stenen waar we het eerder over hadden. Het wordt beschouwd als een van de beste stenen om in huis te hebben voor bescherming en zuivering van intenties.


Seleniet reinigt niet alleen zichzelf, maar zuivert en laadt ook de lucht en atmosfeer op die hem direct omringt. Het opladen van kristallen met Seleniet is eenvoudig, je hoeft alleen maar de Seleniet op het kristal te leggen (of omgekeerd, afhankelijk van welke steen groter is), en het vier tot zes uur te laten staan. Je kunt ook je kristallen sieraden op Seleniet reinigen door de voorwerpen om de steen te wikkelen en ze dezelfde tijd te laten liggen.


Opmerking: Leg Seleniet nooit in water. Het zal binnen enkele minuten ontbinden.


Amethist


Niet alle kristallen zijn bestand tegen natuurlijk licht. Denk er eens over na: ze brengen eeuwen onder de aarde door, absorberen de mineralen en energieën zonder ooit het daglicht te zien.


Amethist is een steen die niet gebaat is bij zuivering via natuurlijk licht, of enig licht wat dat betreft. Als je wilt leren hoe je Amethist goed kunt reinigen, moet je teruggaan naar waar het allemaal begon.


De beste manier om Amethist te reinigen is om het daadwerkelijk te begraven (in een doos) onder de grond voor een minimum van 24 uur.


Vochtige grond verdient de voorkeur; vergeet alleen niet waar je hem begraven hebt!


Hematiet


Als je je afvraagt hoe je een kristal zo aardend als hematiet kunt reinigen, ben je niet de enige. Veel kristalfanaten vinden dat de gebruikelijke reinigingsmethoden tekortschieten bij deze krachtige steen, omdat zijn verbinding met de aarde zo tastbaar is dat alles boven de grond onvoldoende voelt.


Hematiet zal je met beide benen op de grond zetten wanneer je hoofd aanvoelt alsof het in de wolken is. Je hoeft je steen maar een paar minuten in je hand te houden, zodat de kracht je focus en concentratie terug kan trekken naar waar je die nodig hebt.


Hematiet houdt er niet van om gereinigd of opgeladen te worden met water. Hematiet houdt ook niet van maanlicht; het maanlandschap is te vreemd voor deze op de aarde gebaseerde steen.


Om je hematiet op de juiste manier te reinigen, kies je een van je andere kristallen voor reiniging die opladende eigenschappen hebben. Seleniet en zwarte toermalijn zijn twee goede opties!


Zwarte Toermalijn


Dit is een steen die door veel mensen wordt gezocht, vanwege het zeer tastbare beschermende effect dat dit kristal heeft op zowel de gebruiker als de ruimte waarin het werkt.


Zwarte Toermalijn is een steen die niet alleen negatieve energie afweert, maar deze ook absorbeert en omzet in positieve vibraties. Dit kristal kan worden geplaatst naast voorwerpen die hoogfrequente straling afgeven, zoals computers en magnetrons. Het zal een soort psychisch schild vormen, dat beschermt tegen aantasting van je hersenen.


Het is dan ook geen verrassing dat zwarte toermalijn regelmatig een opfrisbeurt nodig heeft. Als je wilt weten hoe je een kristal van deze aard reinigt, is het antwoord zout en zon!


Laat jouw zwarte toermalijn een nacht weken in een zoutwateroplossing en plaats het de volgende dag een paar uur in direct zonlicht.


Rozenkwarts


Rozenkwarts is een dromerige steen: een steen die vibreert op de frequentie van onvoorwaardelijke liefde. Gebruik deze steen om liefde in je leven aan te trekken of te versterken, of gewoon om een verhoogd gevoel van eigenliefde te voelen wanneer je dat het meest nodig hebt.


Omdat dit een steen is met zo'n zachte, zuivere energie, gedijt hij het best als hij op dezelfde manier wordt behandeld tijdens het reinigen en opladen.


De beste manier om Rozenkwarts te reinigen is met kruiden. Het baden van de steen in een wolk van salierook, of zelfs Palo Santo, is een zachte maar krachtige manier om negatieve energie af te weren.


Eerder bekeken we hoe kristallen kunnen worden gereinigd met behulp van een volle maan, en dit is een steen die ook baat zou hebben bij een dergelijke methode.


Bergkristal


Bergkristal is een van de meest veelzijdige en veerkrachtige van alle genezende kristallen. Deze steen heeft vele eigenschappen, en is een van de krachtigste middelen tegen fysieke pijn in het menselijk lichaam. Voor velen lijkt hij elk ongemak dat de gebruiker ervaart te neutraliseren, vooral wanneer deze kwarts rechtstreeks op het lichaam wordt geplaatst.


Alle eerder genoemde methoden om kristallen te reinigen zijn geschikt voor Bergkristal. Water vormt geen bedreiging voor deze steen, en Kwarts houdt van het licht van de maan en de zon. Bergkristal is ongelooflijk ontvankelijk voor de trillingen van geluid, dus een klankreiniging is ook een goede optie.


Agaat


Agaat is een overkoepelende naam voor een verscheidenheid van doorschijnende, gelaagde stenen gemaakt van microkristallijn kwarts.


Wat je in gedachten moet houden als het gaat om verschillende variaties van Agaat is dat dit uiterst breekbare kristallen zijn die de potentie hebben om te versplinteren als ze worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen.


Je kunt je Agaat beter niet reinigen in water dat warmer is dan kamertemperatuur. Laat Agaat ook niet in het zonlicht staan, want de kleuren kunnen na lange blootstelling hun levendigheid verliezen.


Het maanlicht is de meest zachte manier om je Agaat te reinigen. Daarnaast kun je Seleniet gebruiken als methode om de steen op te laden.


Citrien


Citrien kan, net als agaat, breken bij abrupte temperatuursveranderingen. Deze steen is ook geen vriend van het zonlicht, en kan zijn zachte oranje tint volledig verliezen na langdurige blootstelling.


Chemische stoffen en Citrien vormen een ander ingewikkeld duo. Citrien reageert goed op bepaalde zepen, maar andere lijken de steen volledig te verteren. Vermijd alle vormen van zeep wanneer je vuil van jouw Citrien verwijdert, en gebruik gewoon een vochtige doek om het werk te doen.


Om je Citrien te reinigen en op te laden, raden we je aan om het licht van de maan te gebruiken, of de Himalaya zout methode. Citrien is een krachtig maar onberispelijk kristal dat minstens eenmaal per week moet worden gereinigd, vooral als het als sieraad wordt gedragen.


Hoe laad je edelstenen op?


Nu je weet hoe je jouw edelstenen kunt reinigen, is het tijd om de verschillende manieren te leren om ze op te laden. Reinigen en opladen gaan hand in hand, zoals reeds gezegd. Het een heeft het ander nodig om de steen op een optimale prestatiefrequentie te houden, zodat je alle helende eigenschappen kunt aanboren die de steen in kwestie zou bezitten.


Edelstenen die andere stenen opladen


We hebben hierboven kort gekeken naar kristallen die andere kristallen reinigen. Er zijn namelijk ook stenen die andere stenen juist opladen.


Seleniet is de krachtigste, en ook de meest populaire. Met een klein stukje kom je een heel eind, en het mooiste is dat Seleniet helemaal niet gereinigd hoeft te worden. Het is bijna als een huisgast die niet eet of praat, maar voor je kookt en reinigt, zelfs als je niet kijkt.


Bergkristal is een ander geweldig kristal om te gebruiken om andere edelstenen op te laden. Het is een hoog vibrerende steen die gemakkelijk inwerkt op alle andere moleculaire verbindingen die er rechtstreeks mee in contact komen. Bergkristal kan zichzelf echter niet reinigen en heeft zo nu en dan wat hulp van jou nodig.


Volle maan


Zelfs de meest aan de aarde gebonden kristallen kunnen niet anders dan een positieve invloed ondervinden van de energie die de maan afgeeft.


Maanlicht is zo zacht en zo charmant, dat zelfs stenen die gewoonlijk liever onder de grond liggen er baat bij hebben.


We kunnen het maanlicht gebruiken om alle kristallen zowel te reinigen als op te laden. Opladen werkt op dezelfde manier als reinigen: door de steen 's nachts buiten te laten liggen, ergens waar het licht er direct op kan vallen (indien mogelijk).


Regen


Regenwater wordt vaak over het hoofd gezien als middel om kristallen op te laden.


Regenwater is sterk geladen met de energie van de Aarde, omdat het zijn reis op het oppervlak van de planeet begint voordat de zon het naar de hemel trekt.


Om je stenen in de regen op te laden, plaats je ze gewoon buiten tijdens een regenbui. Op een grasveld verdient de voorkeur, maar overal op de kale Aarde is het net zo goed. Zelfs een korte regenbui is een krachtige oplaadbeurt voor de meeste kristallen.


Het is belangrijk dat je dit niet toepast op de lijst van kristallen die niet verenigbaar zijn met water. Seleniet, bijvoorbeeld, zal zelfs in de kortste regenbui volledig oplossen.


Hoe specifieke kristallen op te laden


Voor het grootste deel kunnen kristallen alleen of in groepen worden opgeladen en ontvangen zij hun volledige energetische voorraad, ongeacht de gekozen aanpak.


Wanneer we echter specifieke kristallen voor geprogrammeerde intenties gebruiken, is het beter ze in een individuele setting op te laden. Sommige stenen worden graag opgeladen zonder dat er andere trillingen omheen zijn, ook andere kristallen.


Hier kijken we naar Rozenkwarts en Amethist, en de unieke oplaadmethoden die bij elk van beide horen.


Rozenkwarts


De meest effectieve manier om deze steen van liefde op te laden is gebruik te maken van de zoutere dingen in het leven.


Elke vorm van zoutwater opladen is de favoriete methode van Rozenkwarts. Dit omvat de Himalaya zoutschaal, en het gebruik van zeewater/zoutwater wanneer beschikbaar. Als je alleen maar een stukje Rozenkwarts reinigt van slechte energie, dan is 24 uur onderdompelen in het water voldoende.


Als je een stuk Rozenkwarts oplaadt, laat het dan minimaal 48 uur in de zoutwateroplossing liggen. Dit brengt de steen naar het volgende niveau in termen van energetische lading.


Persoonlijk hebben we gemerkt dat iedereen die Rozenkwarts wil gebruiken om zelfliefde te bevorderen meer baat heeft bij een steen die is opgeladen onder het licht van de maan. Er is iets heel teder en moederlijks aan de energie van de maan; het effent de weg voor iemand om zachtaardiger voor zichzelf te zijn en de liefde voor zichzelf te vinden waarnaar hij zo wanhopig op zoek is.


Amethist


Amethist heeft anti-stress, anti-angst en anti-depressie eigenschappen. Het is een stemmingsstabilisator, maar het werkt ook nauw samen met het derde oog in het versterken van elk potentieel voor paranormale begaafdheid die de gebruiker kan hebben.


Om deze reden zijn de beste manieren om Amethist op te laden voortdurend onderwerp van discussie. Sommigen vinden dat als stress en angst je grootste zorg zijn, Amethist beter opgeladen kan worden door het onder de grond te begraven, omdat het dan een krachtig aardend effect kan hebben op de gebruiker, wat verlichting brengt bij symptomen van angst die ervoor kunnen zorgen dat men zich los van de Aarde voelt.


Degenen die hun Amethist willen gebruiken voor hulp met paranormale gaven, zoals verbeterde helderziendheid, zullen waarschijnlijk meer baat hebben bij Amethist dat is opgeladen met behulp van het licht van de maan. Deze energie is meer "buitenwerelds", en symboliseert dus een hoger niveau of verhoogde frequentie. Je derde oog zal er veel baat bij hebben, en je persoonlijke krachten zullen worden versterkt.Hopelijk heb je wat bijgeleerd uit dit artikel en weet je een manier te vinden om jouw edelstenen te reinigen en op te laden.


Wat ik zelf het vaakst gebruik is een combinatie van Hematiet en Bergkristal.

Je kunt bij mij een set van deze steentjes aankopen om jouw juwelen of kristallen te onderhouden.

Eerst leg je je edelstenen in een schaaltje met hematiet steentjes. Om ze goed te reinigen/ontladen dienen ze minimaal 24 uur in de hematiet te liggen.

Vervolgens leg je de edelstenen in een schaaltje met bergkristal. Minimaal 24 uur laten liggen.

Deze set bevat 100 gr bergkristal en 100 gr hematiet (formaat ca. 5-10 mm).


De prijs hiervoor is €20. Bestel via email naar petra@stepsofjoy.be.en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
119 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page