Hoewel angst een zeer belangrijke rol speelt om te overleven, kan het ons er ook van weerhouden veel mooie dingen in ons leven te ervaren of te bereiken.
Misschien droom je ervan om van je passie een carrière te maken, maar ben je bang dat het je nooit genoeg inkomen zal opleveren om een fatsoenlijk leven te leiden.
Of misschien verlang je naar een liefdevolle relatie maar vrees je de pijn van een gebroken hart. In andere gevallen voel je misschien niet zo duidelijk wat je precies verlangt, noch wat het precies is waar je bang voor bent, maar je lichaam geeft je allerlei signalen dat er gevaar dreigt.
Als je angst de boventoon hebt laten voeren en er klaar voor bent om er bovenuit te stijgen, zijn hier 5 manieren om je innerlijke demon aan te pakken.
Herformuleer de onderliggende oorzaak
Meestal ligt de echte oorzaak van je angst begraven onder vele lagen van overtuigingen. Laten we het voorbeeld nemen van het omzetten van je passie in een carrière. Aan de oppervlakte ben je misschien bang dat je niet voldoende zult verdienen als je je hart volgt, maar een paar lagen eronder zijn diepgewortelde gevoelens van niet goed genoeg zijn of niet verdienen wat je verlangt.
Als je wat dieper graaft, ontdek je misschien dat die gevoelens voortkomen uit iets wat je als kind is verteld. Misschien dat je niet de aandacht op jezelf moet vestigen. Of dat de behoeften van andere mensen voor je eigen behoeften moeten gaan. Daarom draag je het gevoel met je mee dat het niet veilig is om je hart te volgen.
Als je de oorzaak van dat onveilige gevoel geïdentificeerd hebt, kun je beginnen je perspectief te herzien. Neem even de tijd om het doel ervan in je leven te erkennen. Het heeft je gediend, maar nu heeft het geen zin meer. Nu is het tijd om het te ontkrachten. Het is tijd voor een nieuw perspectief. Omdat je als kind is verteld dat je iets niet moet doen of zijn, wil dat nog niet zeggen dat het de waarheid is. Kies een nieuwe waarheid. Wat geloof je als volwassene? Verdient elk kind het om zijn droom te volgen? Waarom zou dat niet voor jou gelden?
Heel je innerlijke kind
Zoals blijkt uit het voorbeeld hierboven, zijn veel van onze angsten geworteld in ervaringen die we als kind hebben gehad. Deze ervaringen conditioneren onze reactie op angst, en terwijl we de ervaring zelf vergeten als we opgroeien, blijft de reactie in ons zenuwstelsel en endocriene systeem. Dit komt omdat wij als kinderen, in ieder geval tot de leeftijd van 8 jaar, het grootste deel van onze werkelijkheid waarnemen via ons emotionele lichaam.
Terwijl de hersenen cognitieve functies en logisch redeneren blijven ontwikkelen als we volwassen worden, krijgt onze fysiologische reactie op emotionele toestanden niet altijd de kans om mee te ontwikkelen. Dit blijkt wanneer je intellectueel begrijpt dat je angst "irrationeel" is en toch voelt je lichaam nog steeds een dreiging.
Een zeer krachtige manier om vanuit deze invalshoek met angst te werken, nadat je intellectueel hebt begrepen waar die vandaan komt, is terug te reizen in de tijd om je innerlijke kind te ontmoeten. Dit kan door meditatie en visualisatie. Wanneer je teruggaat naar deze herinneringen is het de bedoeling om je innerlijk kind te geven wat het op dat moment had willen voelen.
Dit type van visualisatie kan vele malen worden gedaan en voor verschillende herinneringen indien nodig om het lichaam een nieuwe reactie te leren.
Disclaimer: Als je een diep trauma aan het helen bent, raad ik je ten zeerste aan te werken met een trauma- professional die je veilig kan begeleiden in en uit dit type van visualisatie.
Herprogrammeer je stressreactie
Wanneer we angst voelen, gaat ons sympathisch zenuwstelsel in de versnelling. In tegenstelling tot zijn tegenhanger, het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor onze rust- en spijsverteringsmodus, is het sympathische zenuwstelsel verantwoordelijk voor onze vecht- of vluchtmodus. Eenvoudig gezegd: wanneer het sympathische zenuwstelsel wordt gestimuleerd, worden alle functies die niet relevant zijn voor de onmiddellijke overleving uitgeschakeld en wordt ons lichaam in gereedheid gebracht om te vluchten of te vechten. Wanneer de dreiging is verdwenen, herstelt het parasympatische zenuwstelsel het evenwicht in het lichaam.
Hoewel deze lichaamsfunctie nuttig was voor onze voorouders om hen te behoeden voor fysieke schade, wordt dit systeem vandaag de dag waarschijnlijk vaker geactiveerd door bedreigingen van onze emotionele veiligheid. Als het gaat om emotionele veiligheid versus fysieke veiligheid, wil het sympathische zenuwstelsel vaak het parasympatische overmeesteren, waardoor het lichaam nooit echt de kans krijgt om de balans te herstellen. Het is alsof je de hele tijd op je hoede bent. Altijd gespannen, nerveus, angstig.
Je kunt je lichaam leren zijn stressrespons af te bouwen door bewust te ademen. In feite is dit de reden waarom er in yoga zo'n sterke focus is op de ademhaling, wat resulteert in ontspanning en soms die "yoga high". Terwijl je lichaam actief is in houdingen die het sympathische zenuwstelsel kunnen stimuleren, vertraag je de ademhaling en reguleer je de vecht- of vluchtmodus die tot uiting komt door uit een houding te willen komen omdat die intens aanvoelt. Dit beoefenen in een yogales is in wezen jezelf conditioneren om anders te reageren op situaties van hoge stress in je leven.
Ontspan je lichaam
Zoals ik hierboven al zei, wanneer je sympathische zenuwstelsel altijd actief is en je in een staat van voortdurende angst leeft, ook al is het op de achtergrond, dan stapelt je lichaam spanning op. Om op je hoede te zijn en klaar om te reageren, moeten je spieren samentrekken. Voor sommige mensen kan het voortdurend in deze toestand verkeren betekenen dat je niet eens echt weet hoe het voelt om niet gespannen te zijn.
Daarom is een goede oefening om in je dag in te bouwen dat je de spanning opmerkt en een paar keer ademhaalt om de spanning in je lichaam te verminderen, al is het maar met 10%. Je kunt dit doen door een langzame, volledige scan van je lichaam te maken, waarbij je de aandacht één voor één op de verschillende lichaamsdelen vestigt.
Je kunt dit ook doen door yin yoga te beoefenen, waarbij de hele bedoeling achter deze yogastijl is om te oefenen in het verzachten van het lichaam. Bij yin yoga houd je passieve houdingen aan, zoals een zittende voorwaartse buiging, ondersteund door props om comfort in het lichaam toe te laten. Terwijl je in deze houdingen "marineert", breng je bewustzijn naar de gewaarwordingen in het lichaam en laat je geleidelijk spierinspanning los, geholpen door tijd en zwaartekracht. Wanneer de spieren worden ontlast van inspanning, heeft dit een positief effect op de fascia, het bindweefsel en de gewrichten. Recente studies over de fascia hebben aangetoond dat ons emotioneel geheugen vaak is opgeslagen in de fascia, dus door de elasticiteit ervan te vergroten kunnen we daadwerkelijk emotionele ontlading ervaren.
Blijf bij de sensaties van angst
Een van mijn persoonlijke favoriete manieren om met angst te werken, en iets dat volgens mij samengaat met de andere methoden die ik heb genoemd, is aanwezig te blijven bij de gewaarwordingen die in wezen je geest en je lichaam vertellen dat je angst ervaart. Wanneer we een bedreiging voor onze emotionele veiligheid waarnemen, wordt dat gevoeld door een verscheidenheid aan gewaarwordingen. Misschien een verhoogde hartslag, druk op de borst, draaiende maag, dichtknijpen van de keel, spierspanning, enz. Onze natuurlijke neiging is om op dit ongemak te reageren door ons ervan af te wenden. We proberen het te negeren, onszelf af te leiden, of alles te doen wat we kunnen om niet te voelen wat we voelen.
Als we deze angstgevoelens leren kennen, wordt het een stuk minder eng en gaat het vaak zelfs sneller weg. Als je angst voelt, bepaal dan waar in je lichaam je die voelt en welke sensaties daarbij horen. Kijk nu of je bij die sensaties kunt blijven. Als je hier aanwezig blijft, merk je dan dat het verschuift? Misschien verplaatst het zich naar een ander deel van je lichaam. Misschien ontstaat er een nieuwe sensatie. Als je dit spoor volgt en de sensatie muteert, ontstaat er dan een nieuw gevoel? Geef dat nieuwe gevoel een naam. Misschien is het niet langer angst maar nervositeit. Ga nu terug naar het volgen van de gewaarwordingen die gepaard gaan met nervositeit. Blijf naar de gewaarwordingen toe bewegen in plaats van ervan weg, zoveel als nodig om tot een neutraler of positiever gevoel te komen.
Door het gevoel dat opkomt niet weg te duwen, geven we onszelf vaak wat we als kind niet kregen, toestemming om te voelen wat we voelen. In wezen is dit toestemming om onszelf te zijn. Om heel en waardig te zijn. Als kind, wanneer we de wereld leren kennen, moeten we onze individualiteit tot uitdrukking brengen om ons capabel, krachtig en erkend te voelen. Helaas wordt die kracht vaak geblokkeerd en wordt ons geleerd bang te zijn voor onze eigen gevoelens. Als we als kind niet leren dat het veilig is om ons hele zelf te zijn, krijgen we in ons volwassen leven veel kansen om dat te ontdekken. Die kansen komen in de vorm van ervaringen die de wonden van onze kindertijd triggeren, waardoor we steeds weer in die angst terugvallen.
Mijn hoop is dat ik je met deze 5 manieren om angst te overwinnen een aantal handvatten heb gegeven om boven de angst uit te stijgen en deze te vervangen door vertrouwen, eigenwaarde en vrede in zowel je geest als je hart. Vanuit deze onbevreesde staat kun je een leven creëren dat is afgestemd op je ware, authentieke zelf.
Als je klaar bent om erin te duiken en echt te zien wat er tussen jou en je droomleven staat, ontdek dan mijn gratis 'Leef je Droomleven' startpakket hieronder.
Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/Body-of-Joy-108473357556692
en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
Comments