top of page

Waarom yoga goed is voor tango dansers

Bijgewerkt op: 18 feb. 2021


Yoga is natuurlijk buitengewoon gunstig voor iedereen, niet alleen voor dansers.


Dit artikel is echter gericht naar dansers, meer specifiek tangodansers, waarbij ik me wil concentreren op de voordelen van yoga voor hen.


Dansers hebben twee dingen nodig om het maximale uit hun dansen te kunnen halen: mobiliteit en coördinatie. Yoga kan beide aanzienlijk verbeteren.


Mobiliteit


Mobiliteit is het vermogen van gewrichten om flexibel in verschillende richtingen te bewegen. In bepaalde gevallen kunnen verkorte spieren de beweeglijkheid van de gewrichten blokkeren.


De oplossing is om te stretchen! Strek de verkorte spieren om een ​​vrijere beweging mogelijk te maken en flexibeler te worden. Regelmatig stretchen kan ook verrekkingen en andere schade aan de gewrichten en spieren voorkomen.


Yoga combineert statische rekoefeningen met dynamische bewegingen en versterkende houdingen die de mobiliteit op veel manieren aanzienlijk kunnen verbeteren.Coördinatie


We komen langzaam in de houdingen, en brengen bewust tijd door in elke houding om onze geest te laten focussen op wat er binnenin gebeurt, om de spieren en gewrichten die aan die houding werken te herkennen en te voelen.


Bewustzijn is een essentieel onderdeel van coördinatietraining!


Het blijkt dat de meeste dansers asana's sneller leren dan degenen die andere sporten beoefenen of dan het grote publiek. Dit moet te wijten zijn aan het lichaamsbewustzijn dat dansers hebben, dankzij de constante verbetering van hun coördinatievermogen door het leren van de dansbewegingen. Yoga en dansen zijn wederzijds voordelig voor elkaar.Uithoudingsvermogen


De houdingen verbeteren over het algemeen de kracht en soepelheid, hoewel een dynamische les ook het uithoudingsvermogen verbetert.


We leren diep ademhalen door de neus tijdens zware lichamelijke activiteiten. Dit zal ook handig zijn bij het uitvoeren van een moeilijke danschoreografie!Soepele gewrichten


Bijna iedereen die een actief leven leidt maar niet stretcht, klaagt over gewrichtspijn. Net als diegenen die niet genoeg bewegen.


Wanneer yoga echter een onderdeel van hun leven wordt, zullen ze merken dat de pijn vermindert en dat hun gewrichten veel beter gaan functioneren. Voor dansers is het pijnloos functioneren van enkels, knieën, heupen, ruggengraat en schouders het belangrijkste. Hoe kun je vrijelijk genieten van een dans als je steeds pijn hebt?Als je al danst, begin dan ook met yoga!

En als je al yoga doet, begin dan met dansen! - zouden we kunnen zeggen.


Terwijl yoga het innerlijke zelf probeert te vinden door de bewegingen, ademhaling en focus van de geest, is dansen de uitdrukking van de creativiteit en vreugde van de ziel. Je moet ze allebei proberen om te begrijpen hoe geweldig ze zijn!Heb je interesse om yoga te proberen om jouw tango naar een hoger niveau te brengen? Op mijn tango yogaplatform vind je video's met lessen rond thema's zoals houding, balans en torsies. Er zijn zowel lange als korte sessies.

Probeer het 2 weken uit voor slechts €1!
2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page