top of page

Soepele heupen met yoga heupopeners


Heb je soms pijn in jouw onderrug?


Het zal je misschien verbazen dat de oorzaak in je heupen kan zitten.


In dit artikel lees je hoe de heupen de rest van het lichaam en de geest kunnen beïnvloeden.


Je krijgt bovendien de beste yogahoudingen om de heupen te mobiliseren en spanning los te laten.


De heupen zijn vaak een gespannen gebied in ons lichaam, door veel tijd zittend door te brengen of door sporten zoals hardlopen of fietsen.


Vooral te veel zitten verkort de heupflexoren, wat je beweging beperkt en kan leiden tot lage rugpijn en een slechte houding.


Maar dat is niet alles.


Volgens de principes van yoga kunnen strakke heupen ook je geest en emotionele toestand beïnvloeden. Men zegt dat in de heupen negatieve emoties zoals angst en verdriet vastgehouden worden.


De yoga-oplossing voor beide problemen - fysiek en emotioneel - is om prana, of energie, door de heupen te laten stromen.


Zo worden de heupen losgemaakt, wat resulteert in verbeterde mobiliteit, flexibiliteit van de wervelkolom en mogelijk zelfs een beter humeur.


Inzicht in onze heupgewrichten


De heupen zijn een steun voor het hele lichaam en helpen het gewicht van het bovenlichaam te dragen.


Als we pijn of complicaties krijgen in de onderrug, dan ligt de oorzaak vaak in de heupen.


De heupen, het grootste gewricht in het lichaam, zorgen samen met de wervelkolom voor onze houding. Ze worden omgeven door enkele van de krachtigste spieren in het lichaam (de bilspieren), geven ons stabiliteit en maken de meest elementaire bewegingen mogelijk, zoals lopen en zitten.Heupmobiliteit en beweging


Helaas gebruiken de meesten van ons niet het volledige bewegingsbereik waartoe de heupen in staat zijn. Dit kan ertoe leiden dat delen van de heupen stijf en stram worden.


In de heup rond het bot zit kraakbeen en vocht, waardoor de heupen soepel kunnen bewegen. Ligamenten zorgen ervoor dat de kogel van het gewricht niet uit de kom glijdt. Dan zijn er de spieren die de heup omringen om de mobiliteit van het gewricht te beschermen en te bevorderen.


De heupen zijn van nature erg stabiel en er is veel voor nodig voordat gezonde heupen beschadigd raken. Het is echter niet onmogelijk en wanneer we heuppijn of letsel ervaren, kan dit het hele lichaam aantasten.


Een veel voorkomende klacht is heuppijn tijdens het zitten en kan, indien onbehandeld, chronische heuppijn veroorzaken.


Typische problemen die kunnen worden ervaren in de heupregio zijn:


  • Algemene beklemming

  • Pijn en ongemak door slijtage in de kogel en kom

  • Onstabiel lopen

  • Spierzwakte en letsel aan de spieren, pezen en ligamenten rond de heup.


Het meest voorkomende probleem bij al deze problemen is dat ze leiden tot een gebrek aan mobiliteit en beweging.


Heupopeners


Yoga is geweldig om de spanning op dit gebied te helpen verlichten. Werken aan heupflexibiliteit en -stabiliteit kan ook lage rugpijn, balans en houding verbeteren en blessures op latere leeftijd voorkomen.


Hoewel de meeste yogahoudingen op de een of andere manier de spieren rond de heupen en het bekken bewerken, zijn heupopeners een specifieke groep asana's waarvan de belangrijkste functie is om een ​​gezond bewegingsbereik in de heupen te behouden en te ontwikkelen.


Heupen en emoties


Als we het over heupopeners hebben, is het moeilijk om niet kort iets te zeggen over de emotionele ontlading die mensen soms ervaren bij deze houdingen.


Er wordt gezegd dat we emoties opslaan in onze heupen - vaak het soort dat we diep van binnen verborgen houden, zoals woede, angst, verdriet en frustratie. Werken aan de diepe weefsels die de heup openen, kan zowel fysieke als emotionele spanning ontladen.


Op fysiologisch niveau hebben de spieren van de heupen een relatie met de vecht- of vluchtreactie - we worden geboren met de reflex van het activeren van de heupbuigers om ons in de foetushouding te brengen wanneer we worden bedreigd.


Op psychologisch niveau kan de manier waarop we heupopeners benaderen een spiegel zijn voor hoe we andere uitdagingen in ons leven benaderen. Heupopeners vereisen een verzachting en overgave aan de houding, aanwezig blijven en bij de adem blijven. Dit kan moeilijk zijn, maar het is de moeite waard!5 oefeningen om de heupen soepeler te maken


Yoga Heupopeners kunnen helpen om de flexibiliteit in dit gebied te vergroten en meer ruimte te krijgen in het lichaam.


Hieronder vind je enkele yoga-houdingen voor het openen van de heup, zodat je het effect kunt voelen voor je lichaam en geest. Maar ga zeker niet zomaar zonder voorbereiding en warming-up voluit de heupen stretchen. Warm eerst je lichaam op met oefeningen of ga een stukje wandelen.


1. Vlinderen

Ga zitten en plaats je voetzolen tegen elkaar. Houd je rug en nek recht. Plaats je handen op je voeten of enkels.

Maak nu met je knieën rustig vlinderbewegingen, op en neer. Probeer je bekken te ontspannen en houd na een paar keer op het diepste punt van de beweging even vast.

2. Hurkzit

Ga met je voeten iets breder dan schouderbreedte uit elkaar staan.

Buig door je knieën en laat jezelf rustig naar beneden zakken om in de hurkhouding te komen, indien gewenst kan je hierbij je handen op de grond plaatsen ter ondersteuning.

Let op of je voeten plat op de grond staan.


Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan je ook een yogablok of een opgerold dekentje onder je hielen plaatsen. Een andere optie is het oprollen van je yogamat.


Breng je bovenlichaam iets naar voren toe en plaats je ellebogen aan de binnenkant van je benen. Plaats je handen tegen elkaar voor je borst of steun met je vingertoppen op de grond.


Ontspan je schouders en maak je bovenlichaam lang, kijk recht vooruit.

Hou deze houding 5 a 10 ademhalingen vast.


3. Happy Baby


Kom op je mat liggen en breng je knieën naar je borst. Pak met je handen de buitenkant van je voeten vast. Zorg dat de afstand tussen je knieën breder is dan je torso.

Creëer weerstand door je voeten in je handen te drukken en met je handen je voeten naar beneden te trekken. Probeer diep in het bekken te ademen.


4. Hagedis


Ga staan en stap je linkervoet een beenlengte naar achter.

Buig je rechterknie en plaats je linkerknie op de mat.

Plaats beide handen op de grond, aan de binnenkant van je rechtervoet.

Stap je rechtervoet naar de rechterkant van je mat. Duw je rechterknie naar rechts, de binnenkant van je rechtervoet komt daarbij ietsje van de mat af.

Houd je nek lang.

Als je comfortabel bent in deze houding, breng dan je ellebogen op de grond.

Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de houding en wissel van kant.


5. Liggende vlinder


Ga op je rug liggen en buig je knieën, waarbij je je hielen richting je bekken brengt.

Beweeg dan je knieën langzaam naar buiten zodat je voetzolen tegen elkaar komen. Trek je kin iets in, waardoor je je nekwervels verlengt.Het plaatsen van blokken of kussens onder je knieën ter ondersteuning kan nog net even zorgen voor die extra ontspanning.


Het enige wat je nu nog te doen staat is je ogen sluiten en ontspannen.

Richt je aandacht vervolgens op je ademhaling waarbij de spanning uit je lichaam wegvloeit.


Enjoy!
Welke van deze Yoga heupopeners vind jij het meest uitdagend?


476 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page