top of page

Geduld: een vaardigheid die je dans zal transformeren


Niemand vertelde jou toen je begon met tango dansen hoeveel geduld je zou moeten hebben om deze nieuwe hobby te onderhouden. Als je een gepassioneerde tangodanser bent, heb je waarschijnlijk je portie frustraties gehad in de zin van "zal ik ooit in staat zijn om goed te dansen?"

Ieder van ons voelt wel eens frustratie in onze tango-reis, en ons ongeduld om ergens te komen kan ons veel mentale angst bezorgen.... en beïnvloedt zeker ons fysieke lichaam en onze dans!


Wat mij persoonlijk het meeste frustratie bezorgde tijdens mijn tango-reis was dat ik naar mijn zin niet snel genoeg vordering zag in mijn dans. Steeds weer kreeg ik dezelfde opmerkingen van mijn leraar en soms had ik het gevoel dat ik het nooit zou kunnen. Daardoor voelde ik mij ook heel onzeker op milonga's en durfde ik niet dansen met goede dansers. En als een goede leider mij dan toch eens uitnodigde, dan stond ik te trillen op mijn benen uit angst om het niet goed te doen. Waardoor ik dan uiteraard veel te gespannen was en niet goed kon volgen.

Het werd een vicieuze cirkel...


Door mijn yogabeoefening begon ik te aanvaarden dat waar ik nu ben, precies is waar ik moet zijn. Elke keer als je op je mat komt, ontmoet je jezelf waar je bent, nu in dit huidige moment. Je probeert niet ergens anders te zijn. Je wentelt je niet in het verleden en je grijpt niet naar de toekomst. Deze authentieke momenten op de mat zijn heilig voor me geworden en het is wat ik probeer te integreren in mijn dans en mijn leven.

Probeer het rustig aan


Een van mijn yogaleraren zei vaak, "probeer het rustig aan." Wat betekent dat? Probeer het rustig aan. Het betekent dat er een "sweet spot" te vinden is waar je inspanning samenkomt met loslaten en vertrouwen in het universum om zijn werk te doen. Laat je lichaam hierbij je leraar zijn.


Je wilt flexibeler worden dus begin je met stretchen. Als je jezelf probeert te forceren om je tenen te bereiken voordat je er klaar voor bent, zul je jezelf zeker blesseren en zal het nog langer duren voordat je je doelt kunt bereiken. Waarom zou de geest anders zijn? Als je iets probeert te forceren waar je niet klaar voor bent, zul je pijn lijden en je geluk zal steeds verder wegglijden.


Op het moment dat ik mijn drang om 'perfect' te dansen losliet, begon ik meer gemak te voelen in elk aspect van mijn leven. Ik vond ook dankbaarheid voor alle mooie momenten die mijn tango ervaring in mijn leven had gebracht, inclusief de minder aangename momenten. Ik begon in te zien dat ik in feite veel vooruitgang had geboekt in mijn dans. Mijn nieuwe lichtheid en openheid om te ontvangen wat het universum voor mij in petto had, bracht me niet alleen gemoedsrust, maar ook een nieuwe levenspartner die nu ook mijn danspartner is :-).


Patience is the calm acceptance that things can happen in a different order than the one you have in mind.
- David G. AllenGenieten van de kleine beloningen


Het was dit geduld dat ontbrak aan alle moeite die ik had gestoken in het ontwikkelen van mijn dans.


Als dansers moeten we geduld aankweken en proberen te genieten van de kleine beloningen onderweg. Er zijn veel momenten tijdens deze reis die ons geduld op de proef zullen stellen. Van het verlangen om beter te dansen en het gevoel gevangen te zitten in een lichaam dat niet wil meewerken, tot het wachten tot onze gewenste tango partner ons opmerkt en ons uitnodigt om te dansen, of zelfs zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als pauzeren in het midden van een dans en in plaats van je te haasten naar de volgende stap, alle subtiele sensaties in je op te nemen die er zijn om te voelen in dit moment.


Geduld is, naar mijn mening, net zo'n belangrijke vaardigheid om te cultiveren als techniek voor onze ocho's of giro's. Het is als de olie voor onze motor. Zonder geduld komen we vast te zitten en begint de motor stuk te gaan, waardoor onze bestemming nog verder weg komt te liggen.

Hoe kweken we geduld?


Om geduld te cultiveren, moeten we ons eerst bewust worden van ons ongeduld. Stil zijn en observeren hoe onze geest en ons lichaam willen reageren als we ongeduldig zijn. Welke gewoontes heb je gevormd? Waar gaat je geest heen? Welke actie wil je lichaam ondernemen? Als we kunnen leren te zitten met het ongemak van ergens te zijn waar we niet willen zijn, zal er iets beginnen te veranderen. Als we oefenen om steeds weer naar dat ongemak terug te keren, zoals we oefenen om terug te keren naar onze mat, zal het ongemak uiteindelijk verdwijnen en plaats maken voor geduld en alle tevredenheid en dankbaarheid die daarmee gepaard gaan. Dit is waarom een yoga praktijk een beoefening wordt genoemd en waarom het meer is dan alleen een middel om je tenen te bereiken.


Net als bij yoga gaat het bij tango niet alleen om de figuren die je danst. Er is een mentaal en emotioneel proces dat ALTIJD plaatsvindt terwijl we het fysieke verkennen. Meestal wordt ons dit aspect van het dansen niet geleerd in een tango les. We leren een figuur, wat techniek en misschien wat muzikaliteit en de rest is aan jou om op je eigen manier te ontdekken.


Dus vraag jezelf af: Op welk gebied van je danservaring kun je wel wat meer geduld gebruiken? Wat is precies de haast? Waarom is het zo erg om te zijn waar je bent?


De sleutel is jezelf toestaan om eerlijk te zijn tegen jezelf. Doe je de nodige moeite om te komen waar je wilt zijn en accepteer je tegelijkertijd dat waar je nu bent, is waar je moet zijn?
Ik hoop dat dit je wat inzicht geeft in het belang van het cultiveren van geduld in je tango-reis. Willen je samen yoga beoefenen? Word dan lid van mijn online yoga studio voor tango dansers! Elke maand plaats ik nieuwe yogalessen die speciaal ontworpen zijn voor tangodansers.

Probeer het 2 weken uit voor slechts €1.

en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
61 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page