top of page

De juiste inspanning (Samma vayama)


De nobele waarheid "Juiste Inspanning" is het zesde bestanddeel van het Edele Achtvoudige Pad van de Boeddha. In het boeddhisme is de meest traditionele definitie van "Juiste Inspanning" het zich inspannen om heilzame kwaliteiten te ontwikkelen en ongezonde kwaliteiten los te laten.De Boeddha onderwees dat er vier aspecten zijn aan de juiste inspanning:

- De inspanning om het ontstaan van ongezonde eigenschappen, vooral hebzucht, woede en onwetendheid, te voorkomen.

- De inspanning om ongezonde eigenschappen die reeds ontstaan zijn uit te doven.

- De inspanning om heilzame kwaliteiten te cultiveren, in het bijzonder vrijgevigheid, liefdevolle vriendelijkheid en wijsheid.

- De inspanning om de reeds ontstane heilzame kwaliteiten te versterken.


Het begrip "juiste inspanning" is niet alleen van toepassing op onze yogapraktijk, maar ook op hoe we ons leven leiden. Het roept ons op om goede kwaliteiten te ontwikkelen en aan te moedigen. Er zijn vele goede kwaliteiten die gecultiveerd kunnen worden, maar de kwaliteiten waar de Boeddha zich in het bijzonder op richtte waren: opmerkzaamheid, energie, vreugde, kalmte en gelijkmoedigheid.


Daarnaast onderwees de Boeddha dat onze beoefening moet zijn als een goed gestemd snaarinstrument. Als de snaren te los zijn, zullen ze geen geluid voortbrengen. Als ze te strak staan, zullen ze breken. Een spirituele praktijk moet voedend zijn, niet uitputtend. Het cultiveren van de juiste inspanning moet dus beginnen met het vinden van de "middenweg".
De Middenweg


Ik hou van deze Middenweg die de Boeddha uitdrukt, omdat het zo waar klinkt voor mij. Alles hangt hiervan af: niet in extremen gaan en onszelf over onze grenzen duwen, maar ook niet achterover leunen en helemaal geen inspanning leveren. De middenweg is waar de magie zich kan ontvouwen. We staan onszelf toe te vinden wat het beste voor ons werkt en vernieuwen die praktijk elke dag, elke keer dat we op onze yogamat stappen. Een van de eerste dingen die me diep inspireerde in het begin van mijn yogabeoefening was een leraar die dit deelde in de les:


"Elke dag zul je je anders voelen, je beoefening zal anders zijn, sommige dagen zul je flexibeler zijn, en sommige dagen zul je misschien niet in staat zijn om te doen wat je de dag ervoor net hebt gedaan. Het gaat erom dat je gewoon je best doet, en toestaat dat je best op die dag goed genoeg is."


Ik hield ervan hoe het beoefenen van yoga me dit liet zien. Hoe mijn mat een directe spiegel was naar mijn innerlijke wereld. Hoe het vinden van de balans me hielp mezelf te vinden.


Dus de Middenweg.


De Boeddha deelde mee dat het pad moeilijk kan zijn en dat vooruitgang soms zo ver weg kan voelen. De ene dag ga je vooruit en de volgende dag zet je weer een paar stappen terug. Het kan soms moeilijk zijn om te voelen dat er werkelijk vooruitgang wordt geboekt. Dit kan dan natuurlijk leiden tot twijfel, maar wanneer twijfel de kop opsteekt, wees dan niet bang. Gebruik in plaats daarvan deze twijfel om dieper te duiken. Gebruik deze tijd om terug te keren naar de waarheid dat de enige constante 'verandering' is.Set your heart on doing good. Do it over and over again and you will be filled with joy.
- Boeddha


Een vreugdevolle yogapraktijk


Een ander belangrijk aspect van dit thema is het cultiveren van een vreugdevolle praktijk. Maar hoe kunnen we vreugde vinden in onze praktijk, en nog belangrijker, hoe kunnen we vreugde vinden in de moeilijke momenten en de worstelingen die we onderweg kunnen tegenkomen?


Ik denk dat de meeste geschenken en inzichten door moeilijke ervaringen komen. Als er iets fout gaat, gebruik ik dat als een nieuwe manier om het goed te doen. Als ik het moeilijk heb, zie ik dat als een vriend die opduikt om me iets te leren. En als dingen moeilijk aanvoelen, gebruik ik het als een kans om steeds dichter te komen bij wat er onder dit alles zit en om weer helder te zien. Het is hoe we de dingen zien, ons perspectief, dat onze wereld verandert, zowel innerlijk als uiterlijk.


"When you change the way you look at things, the things you look at change."
-Wayne Dyer

Ben je ooit echt gaan zitten met een moeilijke ervaring en geprobeerd het met nieuwe ogen te zien, het verhaal te herformuleren, en het moment te transformeren? Dit is wat de meeste vreugde brengt. Het gaat er niet om gelukkig te zijn of zelfs maar geluk te vinden, het gaat erom hoe we alle emoties toelaten om ze ten volle te ervaren, het gaat erom de schoonheid in het ongeluk te vinden, en het gaat erom de dingen telkens weer met nieuwe ogen en een open hart te zien, zelfs als het moeilijk is. Ga erheen, val, sta weer op, ga door, en glimlach. Dit is wat volgens mij vreugde brengt.


“The Fourfold Right Diligence is nourished by joy and interest. If your practice does not bring you joy, you are not practicing correctly.”
- Thich Nhat Hahn

Mindfulness


Als laatste wil ik aandacht besteden aan mindfulness. Voor mij is dit nog steeds een woord dat gemakkelijk verkeerd begrepen kan worden. Maar wat een geschenk is het. Immers, hoe kunnen we vooruitgang boeken op een spiritueel pad als onze geest verloren is in gedachten, herinneringen aan het verleden, of projecties van de toekomst?


Mindfulness gaat over aandacht geven aan wat er nu gebeurt, en door dit te doen, hebben we de kans om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.


De Boeddha zei dat onze energie fundamenteel is voor het hele proces. Het is onmogelijk om in ons dagelijks leven voortdurend in het huidige moment te zijn, maar we moeten de energie hebben om er steeds weer naar terug te keren. Al deze energie kan opgebouwd en gecultiveerd worden door onze inspanningen vreugdevol te maken. Vreugde zal onze batterijen opladen voor gebruik wanneer we ze nodig hebben. Dus door vreugde te beoefenen, staan we onszelf toe om de schoonheid van elk moment te ervaren en zien we ervan af om te hard ons best te doen en de vreugde van de beoefening te verliezen.


Een hart vol verrukking


Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over de juiste inspanning, maar ik zal het hierbij laten - de Middenweg ;)


Ik hoop dat dit thema je kan inspireren om echt de tijd te nemen om vreugde te vinden in alle momenten, alle emoties, in alle fasen van het leven. Wees lief voor jezelf en zorg voor de ruimte die je bewoont op deze aarde.


Dit seizoen, de herfst, is ook de perfecte tijd om het rustiger aan te doen en onze energie te heroriënteren. Kijken hoe de bladeren veranderen en vallen, terwijl we leren om steeds weer los te laten wat ons niet langer dient. Transformatie.

Als je nieuwsgierig bent om dieper te duiken in het leven van yoga op en naast de mat, word dan lid van mijn online yoga studio! Elke maand plaats ik nieuwe yogalessen en gerelateerde meditaties om je geest, lichaam en ziel te voeden en te inspireren tot persoonlijke groei. Probeer het 2 weken uit voor slechts €1.

en Instagram: https://www.instagram.com/petrademey/
24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page