top of page

Wat is een mala en hoe gebruik je dit?


Als je yoga beoefent, dan heb je heel waarschijnlijk al eens gehoord van een mala of er zeker al één gezien.


Maar weet je ook wat het precies is en hoe je het gebruikt?
Wat is een mala?


Een mala fungeert als een meditatieketting. Zowel in het boeddhisme als het hindoeïsme wordt een mala gebruikt om mantra’s te tellen tijdens een meditatie. Traditionele mala's bestaan uit 108 kralen, een Guru-kraal en een kwast.

Het getal 108 wordt als heilig beschouwd door vele oosterse religies. Zo zijn er bijvoorbeeld 108 heilige teksten en 108 heilige plekken in India en zouden 108 lijnen van energie ons hartchakra vormen. Ook zie je in de natuur 108 vaak terugkomen, zo is de diameter van de zon 108 keer de diameter van de aarde.

Daarnaast heeft een mala altijd een Guru-kraal. Dat is de grote kraal onderaan de mala. Gu-ru staat voor van duister naar licht. Dit kan je op veel verschillende manieren interpreteren - bijvoorbeeld van onwetendheid naar inzicht of van angst naar liefde.Hoe een mala gebruiken?


Bij het mediteren met behulp van een mala wordt er meestal een mantra (herhalend woord, klank of zin) gebruikt. Vaak worden mantra's in het Sanskriet gereciteerd zoals OM (het geluid van creatie) of SAT NAM (waarheid is mijn identiteit), maar een mantra kan zo ‘eenvoudig’ zijn als het woord ‘liefde’ of 'ik ben genoeg'...

Het grote voordeel van het mediteren met een mala is dat het je helpt je gedachten bij je meditatie te houden.

Om je mantra's te tellen, hou je de mala in je rechterhand tussen duim en middelvinger (niet je wijsvinger, deze vertegenwoordigt namelijk het ego). Je middelvinger, waar de mala op rust, is de vinger die symbool staat voor lucht. Je duim, waarmee je de kralen telt, staat voor aarde. Als je met deze twee vingers je mala gebruikt doe je dit dus tussen hemel en aarde. Het staat symbool voor de brug die jij bent tussen deze twee elementen tijdens je meditatie.

Je begint met de kraal links van de ‘Guru kraal’. Nadat je een mantra hebt gereciteerd, gebruik je je duim om één kraal door te schuiven, tot je terugkomt aan de Guru-kraal. Als je wil doorgaan dan draai je de mala om en neemt de weg terug. Je gaat dus niet over de Guru-kraal heen, maar keert daar om net zo lang totdat je klaar bent om af te ronden. De Guru-kraal is het beginpunt, keerpunt en eindpunt.


Mala's worden vaak gebruikt bij yoga en meditatie, maar ze kunnen ook in het dagelijks gebruik een krachtig accessoire zijn, vooral als ze gemaakt zijn van edelstenen. Draag een mala om je nek of wikkel hem om je pols als een mooi en zinvol sieraad.


Het knopen


Mala's knopen is veel werk, maar voor mij is het een vorm van meditatie.

Het maken van een mala is een sereen proces. Als ik een mala knoop, zorg ik ervoor dat ik rustig ben en dat ik even kan afstand nemen van de buitenwereld en mijn dagelijkse bezigheden. Meestal reciteer ik in mezelf een mantra of ik zet muziek op waarin een mantra gezongen wordt. Elke mala wordt gecreëerd vanuit mijn hart.

De mala's zijn met de hand geknoopt, wat betekent dat er tussen elke kraal een knoopje gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat de kralen makkelijk door de vingers schuiven en beschermt de kralen tegen beschadiging. Een bijkomend voordeel is dat als de mala zou breken de kralen niet loskomen.


Een mala kiezen

Je kunt een mala kiezen op basis van de werking van de edelstenen, maar ik vind een keuze op basis van jouw eigen intuïtie nog altijd de beste manier. Jij bent tenslotte degene die het best kan voelen of iets wel, of niet voor jou bestemd is.

Wil je graag een mala als meditatieketting of gewoon als krachtig sieraad? Hier vind je handgeknoopte mala's met natuurlijke edelstenen. Stuk voor stuk uniek en met een eigen energie en werking.


Vind je geen mala die bij jou past? Dan maak ik graag een op maat gemaakte mala die bij jouw wensen en behoeften past.
127 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page