top of page

Japa Meditatie - Een ontwaken van je transcendente energie


De hedendaagse maatschappij wordt gekenmerkt door een overvloed aan zinloze ruis. We zijn altijd bezig met sociale media of technologie. We vergeten vaak een moment te nemen en te begrijpen wie we zijn.


In de huidige bedrijfswereld is stress en burn-out het nieuwe normaal geworden. Het is hoog tijd dat we aandacht besteden aan ons welzijn en een gezondere levensstijl leiden.


Omdat ons hoofd gevuld is met stress en chaos, weten maar weinigen hoe ze ermee om moeten gaan. Met meditatie kunnen we eindelijk in harmonie komen met ons lichaam en onze geest om onszelf beter te begrijpen en in vrede te leven. Het wordt dan ook beschouwd als het natuurlijke tegengif tegen stress.


Dit artikel verkent Japa-meditatie en hoe we het kunnen beoefenen.


Wat is Japa meditatie?


Meditatie kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.


Velen beschouwen het als een stille observatie, terwijl anderen het beschouwen als een oefening van zelfbewustzijn of reflectie op zichzelf.


In de meditatiepraktijk neemt Japa-meditatie een speciale plaats in. Het is het proces van het mentaal herhalen van een mantra of het chanten van een zin tijdens het mediteren met behulp van een mala. Het woord Japa betekent mompelen in het Sanskriet.


Japa-meditatie wordt ook wel mantrameditatie genoemd, omdat het gaat om het herhalen van een mantra. De meditatieve praktijk van Japa houdt de menselijke geest stabiel en bestand tegen verstoringen.


Japa wordt beoefend in het hindoeïsme, boeddhisme, jainisme en sikhisme.


De methode van mantra-recitatie is sinds de vroege Vedische tijden blijven bestaan. Het vereist het chanten of herhalen van dezelfde Mantra, die een enkel woord kan zijn (bijv. Om) of een reeks mantrische klanken (bijv. Om Namah Shivaya).


De praktijk van Mantra chanting of Japa creëert heilzame mentale paden, die ons helpen ons geleidelijk te verbinden met onze spirituele energie. Het is een krachtige techniek om de geest te concentreren en de subtiele krachten van het lichaam/de geest aan te wenden om het yogapad van zelftransformatie te voltooien.
Hoe wordt Japa-meditatie beoefend?


Japa meditatie is de praktijk van het gebruik van een 'mala' om een mantra of een woord te chanten. Deze vorm van meditatie wordt vaak gebruikt in yoga en andere boeddhistische spirituele tradities. Er zijn geen strikte beperkingen; ze kan zittend, staand of stappend worden beoefend.


Het is essentieel om de Mantra herhaaldelijk te chanten of te neuriën. Het kan zo langzaam of snel herhaald worden als nodig is om de geest gefocust te houden. Over het algemeen wordt hij uitgevoerd met gesloten ogen.


De Mantra, of het woord dat voluit wordt gechant, hangt af van het individu. Het kan één woord zijn, een langere zin, of zelfs een gebed.

Verschillende soorten Japa-meditatie


Vaikhari Japa

Bij deze vorm van Japa-meditatie wordt de Mantra zo luid herhaald dat mensen in de buurt hem kunnen horen. Het kan handig zijn als er andere geluiden in de buurt zijn of als concentratie moeilijk is en is dus het meest geschikt voor beginners.


Upamanshu Japa

Bij deze vorm van Japa-meditatie wordt de Mantra zachtjes gefluisterd of uitgesproken. De lippen van de beoefenaar worden nauwelijks bewogen, waardoor het voor de waarnemer moeilijk is om te zien wat er gezegd wordt. Het wordt vaak als effectiever beschouwd dan Vaikhari Japa.


Manasika Japa

Bij deze vorm van Japa-meditatie wordt de Mantra in gedachten gereciteerd. Het wordt daarom beschouwd als het meest effectief en moeilijker dan de andere.


Likhita Japa

Bij deze vorm van Japa-meditatie schrijft de beoefenaar een mantra op terwijl hij deze hardop chant. Het wordt als veel effectiever beschouwd dan de andere meditatievormen, omdat het zich uitsluitend richt op de mantra. Likhita Japa wordt vaak geschreven in boeken die bedoeld zijn voor mantra's. De boeken bestaan uit kleine rechthoekige rasters voor verschillende instanties van mantra's.Wat is een mantra?

Mantra betekent 'gereedschap van de geest', afgeleid van de twee Sanskriet woorden manas (geest) en tra (gereedschap/instrument).


Het is een heilige uitspraak van geluidstrillingen. Hiermee kan de geest worden verplaatst van een reeks activiteiten naar stilte en een staat van diepe meditatie.


Mantra's kunnen zo eenvoudig zijn als een éénlettergrepige Sanskrietterm zoals 'Om' of 'AUM'. Het kunnen zelfs langere gebeden of affirmaties zijn, afhankelijk van de intentie achter de Mantra. Mantra's zijn in wezen muzikale melodieën of woorden met een spirituele betekenis.


Mantra's kunnen dienen als een centraal hulpmiddel tijdens meditatie. Het leidt je naar een veel dieper begrip van jezelf, terwijl je nieuwe lagen van je geest tegenkomt. Het biedt een rustpunt voor de chaotische geest.Hoe kies je een Mantra?


Bij het kiezen van een mantra moet je rekening houden met de seculiere of spirituele benadering die je in je meditatiepraktijk wilt. Als oude woorden niet je ding zijn, kun je altijd nog kiezen voor positieve affirmaties.


Tegenwoordig wordt de Mantra vaak gebruikt buiten de yogische context. Het betekent een zin die je herhaalt of zingt om jezelf tot rust, vrede of een staat van geluk te brengen.


Mantra is iets dat je mentaal in evenwicht houdt en je geest afhoudt van de drukte van de wereld.


Stel dat je in je meditatie een mantra kiest voor je geestelijke gezondheid, welzijn of persoonlijke groei. In dat geval kun je de 'Nirguna mantra' of een dagelijkse affirmatie kiezen.


En stel dat je een mantra kiest voor je spirituele groei of om je te verbinden met je transcendente energie. In dat geval kun je de Sanskriet mantra's of de beej mantra kiezen.


Vijf meest voorkomende Sanskriet Mantra's


Om

De universele klank, de essentie van bewustzijn


So' Hum

Ik ben dat, de hele schepping


Om Namah Shivaya

Absolute realiteit


Hari Om Tat Sat

Het geziene en ongeziene zijn beide één


Sat Nam Nam

Ik ben waar, waarheid is mijn essentie


Maar als je een beginneling bent in de wereld van meditatie, dan kunnen Sanskriet mantra's intimiderend voor je zijn. Aangezien Japa-meditatie gaat over het herhalen van een mantra of een zin, kun je altijd affirmaties kiezen in plaats van de traditionele MantraHier zijn enkele positieve affirmaties om je dag mee te beginnen


Ik ben kalm; ik ben gecentreerd; ik heb de controle.


Ik ben geliefd en dankbaar.


Ik ben waardig wat ik doe en spreek.


Ik ben gewaardeerd en geliefd.


Het is oké als het niet gaat zoals ik wil.


Ik mag mezelf op de eerste plaats zetten; ik ben niet egoïstisch.


Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw reactie op mijn grenzen.


Ik ben veilig. Ik ben zeker.


Ik laat alle schaamte los die ik over mijn lichaam koester.


Ik hou van mijn lichaam en wat het voor mij doet.Wat is een mala?

Je hebt waarschijnlijk al yogi en meditatievrienden kwastjeskettingen zien dragen en je afgevraagd wat dat is? In Japa-meditatie is een mala een eenvoudig kralensnoer om mantra's of intenties te tellen. Mala's kunnen ook worden gebruikt om ademhalingen te tellen of om deel te nemen aan een helende meditatie.


Mala is een Sanskriet woord dat "krans" betekent. Mala's zijn een soort meditatie- of gebedskralen die al heel lang bestaan. Ze werden ontworpen om de geest scherp te houden en vrij van wereldse afleidingen.


Mala's bevatten gewoonlijk 108 kralen met één goeroe- of Meru-kraal. Maar het kan ook een geregen halve mala zijn met 54 kralen die om de hals wordt gedragen of een polsmala met 27 kralen.


Meestal is de guru (leraar) of meru (berg) kraal groter dan de andere mala kralen. Hij dient als begin- en eindpunt voor het tellen van de mantraherhalingen. Aan het uiteinde van de guru/Meru-kraal wordt vaak een kwastje toegevoegd.


Japa mala wordt vaak gemaakt van verschillende materialen; afhankelijk van het gebruikte materiaal hebben de kralen bepaalde energieën. Hij wordt gemaakt met rozemarijn, kostbare edelstenen of zelfs zaden. Verschillende regio's beoefenen en gebruiken verschillende soorten mala's.


Japa mala of mala kralen bevatten 108 kralen, omdat het getal 108 een krachtige spirituele betekenis heeft. Het Sanskriet alfabet heeft 108 letters. Volgens de Vedische wiskundige is de afstand tussen de zon en de aarde 108 maal de diameter van de zon.Hoe gebruik je een Mala?


Japa-meditatie met mala is een praktijk van het aanraken van het moment. Het is een cyclus waarin we de behoefte om te weten hoe ver we zijn gekomen of nog moeten gaan, loslaten. Deze cyclus heeft geen definitief einde.


We raken gewoon de kraal aan, waarbij we de kwaliteit van onze aanraking, het gevoel of de huidige ademhaling opmerken. We voelen het moment steeds opnieuw.


De unieke eigenschappen van Mala kralen worden gebruikt in Japa meditatie om onze geest te helpen focussen en te ademen tijdens het proces.


Het gebruik van spirituele hulpmiddelen of mala-kralen wordt vrijwel in elke cultuur of religieuze praktijk toegepast. Maar er zijn specifieke technieken om een mala-kraal te gebruiken voor yogische meditatie en spirituele activeringen.Hier zijn enkele basisrichtlijnen voor het gebruik van een mala voor beginners


 • Kies eerst een plek en ga comfortabel zitten met je rug recht en je ogen gesloten.

 • Haal diep adem en stem je af op de intenties.

 • Kies je Mantra en zeg hem hardop of in stilte.

 • Houd je mala in je rechterhand en drapeer hem tussen je wijs- en middelvingers.

 • Begin met je duim bij de guru-kraal en tel elke kleinere kraal en trek hem naar je toe terwijl je je Mantra reciteert.

 • Blijf dit 108 keer doen tot je weer bij je goeroekraal bent.

 • In plaats van over de goeroekraal te gaan, draai je gewoon de richting om en ga je verder met de meditatie.

 • Wanneer je je comfortabel voelt met het meditatieproces, probeer dan diep in en uit te ademen bij elke passerende Mantra.


Hoe stel je je Sankalpa in?


"Sankalpa is de basisintentie voor de praktijk, het onderwijs en het leven."


Sankalpa is de kroon op het zetten van intenties. Het richt ons op het doel en het potentieel dat we in onszelf en ons leven willen creëren.


Sankalpa is een oproep tot de hoogste herinnering aan onszelf. Het verschaft de noodzakelijke basis voor meditatie en de belichaming van de praktijk in iemands leven.


Met ware Sankalpa worden de goddelijke energieën van creatieve impulsiviteit, kennis en vaardigheden op natuurlijke wijze afgestemd op ons meest oprechte verlangen of intentie.


Hoe stel je je intentie of Sankalpa in?


 • Om je Sankalpa te creëren, moet je volledig in overeenstemming zijn met jezelf. En je dan bewust zijn van je ware zelf.

 • Je moet duidelijk zijn over een situatie waarin je gelukkig bent en jezelf beschrijven in de huidige tijd.

 • Je kunt alleen jezelf beschrijven en de veranderingen in je leven die je zoekt.

 • Je moet beschrijven wat je gelukkig maakt en je voorstellen dat je het hebt.

 • Gebruik niet de woorden 'niet', 'kan niet', 'nooit', enz.

 • Richt je energie op waar en wat je wilt in plaats van op wat je niet wilt.

De do's en don'ts van Japa-meditatie


Traditionele regels en gebruiken kunnen na verloop van tijd onpraktisch worden wanneer ze worden toegepast op een andere cultuur. Zoals bij elke andere spirituele of culturele praktijk, moet je de regels kennen waarmee je doelen of intenties het meest resoneren.


Je moet je bewust zijn van wat en waarom je het wel of niet doet. Elke beoefenaar moet de regels van Japa-meditatie kennen voordat hij ze breekt of niet respecteert tijdens het proces.


Hieronder volgen enkele do's en dont's van Japa-meditatie


 • Bewaar je mala altijd op een schone plaats, bij voorkeur in een mala-zakje.

 • Raak altijd de guru-kraal op je gebogen voorhoofd aan voordat je de mala draagt.

 • Laat nooit iemand anders uw mala aanraken of dragen.

 • Houd uw mala kralen schoon en goed onderhouden. Als er een breuk of kras in uw kralen zit, repareer die dan.

 • De meest gunstige tijd om Japa-meditatie uit te voeren is Brahma Muhurta, d.w.z. anderhalf uur voor zonsopgang.

 • De tweede en derde beste tijd om Japa-meditatie te beoefenen is 's middags en na zonsondergang.

 • Het is verplicht je handen en voeten te wassen of een bad te nemen voordat je Japa-meditatie beoefent.

 • Bij het beoefenen van Japa-meditatie wordt voorrang gegeven aan het noorden of oosten, omdat dit als de verblijfplaats van de goden wordt beschouwd.

 • Zorg voor een veilige en schone stoel om de Japa-meditatie uit te voeren.

 • Oefen uw meditatie elke dag op dezelfde plaats.

 • Houd uw mala niet onder uw navel.

 • Gebruik de duim en de middelvinger van uw rechterhand om de kralen van uw mala te bewegen.

 • Spreek uw Mantra of affirmatie duidelijk en helder uit.

 • Tijdens de Japa-meditatie moeten de ogen volledig gesloten zijn.

 • U moet een ronde van 108 keer de kralen tellen.


Voordelen van Japa-meditatie


Als je moeite hebt om je te concentreren tijdens het mediteren, dan is mantra meditatie of Japa meditatie je vriend. Het dagelijks beoefenen van meditatie in het leven is de beste manier om je geestelijke gezondheid en algehele welzijn in de gaten te houden.


De sleutel om de mensheid te genezen en boven de oppervlakkige giftigheid uit te stijgen ligt in meditatie.


Naast de voordelen voor de gezondheid bevat Japa-meditatie de eigenschappen en energie van de mantra. Het komt ook met de helende en transformerende krachten van mala kralen.


Regelmatige beoefening van Japa-meditatie kan leiden tot veel positieve veranderingen, zoals de volgende


 • Het helpt bij het verminderen van stress, angst en kalmeert de geest.

 • Het verbetert de slaap.

 • Het verbetert het concentratieniveau.

 • Het helpt bij indigestie.

 • Het helpt bij het cultiveren van positieve gedachten en benaderingen van het leven.

 • Het vermindert negatieve energie en vibraties uit je leven.

 • Het helpt om een betere relatie op te bouwen.

 • Het verhoogt je creativiteit.

 • Het verhoogt kracht, veerkracht en geduld.


Zijn yoga en Japa-meditatie hetzelfde?


Zowel yoga als meditatie vereisen dat je je bewust bent van je lichaam en geest. Ze zijn beide gericht op een gezondere kijk op het leven, maar toch zijn ze niet hetzelfde.


Meditatie is meer een training voor je geest, terwijl yoga vooral lichamelijk is. Japa-meditatie of mantrameditatie is het herhalen van een mantra tijdens het mediteren.


Het brengt je geest naar één centraal punt en vereist geen vaste zithouding. Het is flexibeler.


Yoga daarentegen is meer een fysieke oefening die verschillende houdingen of asana's vereist.


Mantra zingen is niet verplicht bij yoga.

Meditatie is een onderdeel van yoga dat zich vooral richt op de ademhaling en mentale focus.


Besluit


Elke dag meditatie beoefenen kan ons leven drastisch verbeteren. Japa-meditatie is niets anders dan de kunst van het manifesteren of het aantrekken van dingen die je wilt in je leven.


Deze meditatie minstens 10 minuten per dag beoefenen kan veel positieve veranderingen brengen in je dagelijks leven. We hersenspoelen onze geest om te denken dat de dingen die we willen van ons zijn. We trainen onszelf om ons te concentreren op de positieve dingen en zijn aardiger voor onszelf als we uit balans zijn.


Samengevat kunnen we dus zeggen dat Japa-meditatie de praktijk is om toegang te krijgen tot een belichaamde ervaring. Het is de kunst om alles wat je niet bent los te laten, zodat je alles wat je wel bent kunt realiseren.
Ontdek de Mala's van Jewels of Joy. Deze worden op traditionele wijze geknoopt met gebruik van kwalitatieve edelstenen.

Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie.Volg ons op Facebook en Instagram.


216 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page